Hlavní obsah

Loupež století nemá pachatele, vrchní soud zrušil devítiletý trest

– Praha

Loupež století, při které lupiči ukradli 154 miliónů korun z auta bezpečnostní agentury G4S na Evropské třídě v Praze, stále nemá pachatele. Pražský vrchní soud ve čtvrtek v neveřejném zasedání i napodruhé zrušil odsuzující rozsudek nad dispečerem agentury Antonínem Saletou, který měl podle rozsudku jít za mříže na devět let a zaplatit celou ukradenou sumu.

Foto: ČTK

Antonín Saleta u soudu v říjnu 2013

Článek

Kauzou se bude muset znovu zabývat pražský městský soud, jenž Saletu už dvakrát nepravomocně poslal za mříže. Muž trvá na své nevině.

K takzvané loupeži století došlo v roce 2002 na pražské Evropské třídě. Lupiči převlečení za policisty ukradli z vozu agentury G4S 154 miliónů korun, které se dodnes nenašly. Saleta měl lupičům prozradit, jak se ovládá auto, v němž byly peníze převáženy. Důležité bylo hlavně otevírání dveří, ke kterému bylo nutné znát přesnou kombinaci tlačítek.

Z loupeže byl podezřelý i Berdychův gang

Saleta, který býval vojákem i policistou, svojí vinu odmítá. Obžaloba z činu dříve vinila i členy Berdychova gangu. Jan Zelený ale spáchal ve vězení sebevraždu a Tomáše Půtu, Maroše Šuleje a Františka Hajna soudy zprostily viny pro nedostatek důkazů.

Prvoinstanční soud původně vyvodil Saletovu účast na loupeži hlavně tím, že se mu záhy po loupeži značně zvýšila životní úroveň, kterou nedokázal dodnes vysvětlit.

Policie vyslechla Saletu už před devíti lety, ale z ničeho ho neobvinila. Saleta potom odcestoval na Kubu a následně do Venezuely a policie ho začala stíhat jako uprchlého a až loni v létě byl policií eskortován do České republiky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám