Hlavní obsah

Bezdomovec má u soudu znovu šanci získat odepřené milióny

Novinky, bad

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Dvojice, která podle obžaloby obrala bezdomovce Františka Václavka (54) o 30 miliónů korun, se vrátila v úterý před Městský soud v Praze. Miroslav Šoška (28) a Jana Černá (33) měli inkasovat výhru v loterii místo Václavka a zpronevěřit tak jeho peníze.

Foto: ČTK

Jana Černá a Miroslav Šoška, kteří podle obžaloby zpronevěřili bezdomovci třicetimiliónovou výhru v loterii

Článek

Soud obnovil hlavní líčení čtením protokolů, pokračovat se bude ve středu výslechem dalších svědků a soudních znalců.

Podle svojí verze si šel Václavek zkontrolovat výherní tiket před třemi lety. Když zjistil, že vyhrál, svěřil tiket svým známým, obžalovaným Šoškovi a Černé, protože k výplatě výhry jsou potřeba dva doklady a bankovní účet, což Václavek neměl. Černá se pak v sázkové kanceláři sama prohlásila za výherkyni, převzala zálohu a zbytek si nechala poslat na svoje konto. Mentálně lehce retardovaný muž si u Černé a Šošky občas přivydělával v cukrárně.

Podnikatelé Šoška a Černá ale tvrdí, že tiket byl jejich a Václavka jenom poslali do sázkové kanceláře, aby ho šel vsadit, dali mu prý na to peníze. „Najednou slyším Františka, jak křičí pod okny, tak jdu na balkon a František křičí: ‘Vyhráli jste! Vyhráli jste!‘ “ vypovídal Šoška loni před soudem.

Svědci z trafiky, kde byl tiket podán, znají Václavka jakou dlouholetého sázkaře. Černou, která si pro výhru přišla, však prý nikdy neviděli.

Z výhry si pár koupil luxusní vilu v Klánovicích za 12,5 miliónu. Václavka nechali v domě bydlet devět měsíců, potom se ale pohádali a bezdomovec skončil opět bez peněz na ulici. „Nechali jsme ho u nás bydlet, přinesl nám štěstí,“ zdůvodnila jeho pobyt ve vile Černá.

Příliš důvěřivý

Podle znalců je Václavek velice submisívní a důvěřivý člověk. Není ale gambler ani alkoholik, byť se rád napije.

Městský soud partnerský pár loni v srpnu pro nedostatek důkazů osvobodil. Vrchní soud však, vzhledem k pochybnostem o svědectví přátel obžalovaných a nedostatečnému prošetření důkazů, rozsudek zrušil a celý případ vrátil zpět na prvoinstanční soud.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám