Hlavní obsah

Požár na Zlínsku způsobil dvoumiliónovou škodu

Právo, Miloslav Hradil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rozsáhlý požár zachvátil v noci na neděli hospodářský objekt a sousední rodinný dům v obci Březnice na Zlínsku. Majitel byl při požáru popálen. Na místě zasahovalo několik desítek profesionálních a dobrovolných hasičů. Škoda byla předběžně vyčíslena na dva milióny korun.

Foto: HZS Zlínského kraje

Požár byl velmi intenzivní.

Článek

Operátor tísňové linky krajského operačního střediska hasičů ve Zlíně přijal oznámení o požáru v sobotu v 22:30 hodin. „Podle oznámení bylo slyšet také menší výbuchy, což vedlo k domněnce, že se může jednat i o výbuch plynu,“ řekl Právu v neděli mluvčí Hasičského záchranného sboru Zlínského kraje Libor Netopil. Na místo podle něj nejprve vyjeli profesionální hasiči ze Zlína a dobrovolní ze Lhoty u Malenovic, Březnice a Zlína - Prštného.

„Jednalo se o rozsáhlý požár. Plameny zcela pohltily celou jednopodlažní hospodářskou stavbu s garáží a zaparkovaným osobním vozidlem. Intenzita hoření byla tak velká, že došlo k přenosu plamenů i do podkrovní místnosti a na střešní konstrukce přiléhajícího rodinného domu. Zaregistrované zvuky připomínající výbuchy, pocházely od pneumatik vozidla zaparkovaného v garáži,“ uvedl mluvčí.

Vzhledem k rozsahu požáru nechal podle něj velitel zásahu povolat na místo další jednotky hasičů. „V 22:42 hodin byl vyhlášen poplach jednotkám dobrovolných hasičů obcí Velký Ořechov, Bohuslavice u Zlína a Březůvky. Zasahující jednotky tak posílily další tři cisternové vozy,“ konstatoval Netopil.

Hasičům se podle něj podařilo dostat po půl hodině intenzivního hašení požár pod kontrolu a zabránit jeho dalšímu šíření na rodinný dům a také majetek sousedů.

Foto: HZS Zlínského kraje

Škody po požáru jsou velké.

Záchranka ošetřila popáleného majitele

„Na místo byla povolána také zdravotnická záchranná služba, která ošetřila popáleného majitele objektu. Ten se podle zjištěných informací pokoušel o záchranu majetku z plameny zasaženého objektu. Celá událost byla pro něj a jeho rodinné příslušníky natolik traumatizující, že hasiči povolali na místo i psycholožku, která jim poskytla potřebnou péči,“ konstatoval mluvčí.

V průběhu nočních hodin byly nasazené jednotky postupně odesílány zpět na své stanice. Na místě zůstala pouze jednotka dobrovolných hasičů obce Březnice, aby prováděla dohlídku nad požářištěm.

„Už v průběhu hasebního zásahu začal na místě události pracovat vyšetřovatel hasičů ze Zlína. Samotné ohnisko požáru se podle zjištění nacházelo s největší pravděpodobností vně hospodářského objektu. Provedených šetřením byly postupně vyloučeny verze příčiny vzniku požáru v důsledku technické závady a úmyslného jednání. Další verze jsou nadále prověřovány,“ dodal Netopil.

Výše způsobené škody byla předběžně stanovena na dva milióny korun. Zásahem hasičů se podařilo zachránit další majetek v hodnotě asi 1,9 miliónu korun.

Foto: HZS Zlínského kraje

Oheň zničil i auto zaparkované v garáži.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám