Hlavní obsah

Horská služba zachraňovala v Jeseníkách dělníky, na které spadl strom

Právo, Petr Marek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dva těžce zraněné lesní dělníky, na které spadl pokácený buk, zachraňovali ve čtvrtek odpoledne členové horské služby (HS) nedaleko Švýcárny v Jeseníkách. Krátce na to transportovali muže se zlomenou nohou z Velké kotliny.

Foto: Luděk Fiala, Novinky

Článek

K prvnímu případu povolali záchranáře kolegové obou dělníků kolem půl druhé. Podle jejich informací během těžby buků asi jeden a půl kilometru od Červenohorského sedla směrem na Švýcárnu se uvolnil jeden z kmenů.

„Ten se přes muže převalil a způsobil jim zranění, která si vyžádala, abychom povolali na pomoc vrtulník Letecké záchranné služby z Olomouce. Starší, šestatřicetiletý dělník dopadl hůř, měli jsme podezření na zranění páteře. Špatně cítil celou oblast těla od hrudníku dolů a nohy měl zcela necitlivé.,“ uvedl Jaroslav Sembdner z jesenické HS s tím, že záchranáři mohli předpokládat, že muž měl i poraněnou míchu.

Druhý dělník měl několik zlomených žeber, vyloučit však nebylo možné ani propíchnutí plic.

Záchranáři oba zraněné umístili do vakuové matrace, zafixovali je krčními límci a šetrně je přemístili na terénní čtyřkolky. Poté prvního převezli k místu přistání vrtulníku, který ho dopravil do nemocnice v Olomouci. Druhý muž byl následně předán posádce sanitky Rychlé zdravotnické pomoci a transportován do nemocnice v Šumperku.

Okamžitě museli k dalšímu případu

„Ve chvíli, kdy jsme jej předávali, dostali jsme hlášení o dalším úrazu. Na druhé straně hor na nás čekal starší muž s frakturou dolní končetiny, takže jsme se otočili, naložili další zdravotnické vybavení a vyrazili,“ řekl k hektickému odpoledni záchranář Jaroslav Tejnský.

Tentokrát šlo o muže, který byl na léčení v Karlově Studánce a na výletě do Velké kotliny zřejmě upadl a zlomil si nohu v kotníku. Záchranáři nešťastníka transportovali na nosítkách a poté na čtyřkolce k sanitnímu vozu. Ten pak turistu odvezl k dalšímu ošetření do nemocnice.

„V letním období přeci jen máme v Jeseníkách méně zásahů, než v zimě. Takový sled událostí je proto ojedinělý, ale musím říci, že naši členové i ostatní záchranné složky vše zvládli na jedničku,“ řekl Právu náčelník jesenické HS Michal Klimeš.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám