Hlavní obsah

Učitele, kterého anonym nazval bestií, justice očistila

Právo, Miroslav Homola

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přetrvávající pocit křivdy a spousta starostí. To jsou hlavní pocity, se kterými se stále ještě potýká sedmatřicetiletý kantor Aleš Mrázek. Pedagog z Odborného učiliště Chroustovice ve východních Čechách se nechtěně stal známým na počátku roku 2010, kdy o něm jako o tyranovi psal nejprve bulvár a pak i některé jiné noviny.

Foto: Archiv školy

Učitel Aleš Mrázek (na žebříku) nacvičuje s žáky pád důvěry – tedy způsob, kdy musí jeden věřit druhému. Je to jedna z metod spolupráce s žáky, která se sice líbí dětem i rodičům, ale hnula žlučí některým bývalým kolegům.

Článek

Podnět dal anonym, jenž kantora popsal jako bestii, která na lyžařském školním kurzu týrala svěřené, většinou již osmnáctileté studenty za porušení kázeňských pravidel netradičními tresty – válením polonahých ve sněhu, nošením lyžařské helmy, vybíháním zasněženého svahu a podobně.

Následovalo vyšetřování a soud. Na okresní úrovni pak padl i rozsudek – vinen! S trestem zákazu vykonávání mimoškolní pedagogické práce na dva roky. Kantor, který se specializuje na práci s postiženými dětmi, se proti verdiktu ihned odvolal.

Krajský soud v Hradci Králové mu následně dal za pravdu a všechna obvinění včetně rozsudku soudu nižší instance smetl ze stolu, čímž pedagoga od veškerého podezření očistil.

Skoro tři roky těžkého života

„Zpětně vzato, bylo to dva a tři čtvrtě roku těžkého, ale poučného života. Asi to vyznívá hodně pateticky, ale láska ke kantořině, pedagogické nadšení pracovat s problémovou mládeží a podpora opravdových přátel, a to nejen kantorů, mne držely nad vodou u povolání, které není nijak výnosné, zato však pestré a v mnohém tolik obohacující,“ řekl Právu očištěný pedagog.

„Nelituji. Dosáhl jsem zproštění obvinění, což považuji za primární, ovšem morálně a pedagogicky mě neuspokojuje fakt, že klubíčko lží nebylo rozmotáno a lidé, kteří poškodili mne, kolegy, žáky a samozřejmě i naši školu, se z tohoto jednání doposud nezodpovídají,“ uvedl Mrázek.

Jak však hned poznamenal, nehodlá se s takovým vývojem smířit a bude usilovat o jejich stíhání. „Vlastní skutečnost, že jsem se ničím neprovinil, bude zajímat opravdu jen skromnou část veřejnosti, jistě už asi ne média. Jsou tu ale i rodiče dnes už zcela dospělých dětí, kteří mi celou dobu věřili, podporovali mě v obhajobě nestandardní pedagogické práce,“ dodal Mrázek.

Bude žalovat ministerstvo

V Chroustovicích veřejně činného kantora s patnáctiletou praxí, jenž mimo jiné pracuje jako koordinátor terénní pečovatelské služby či předseda občanského sdružení zabývajícího se prací s mentálně postiženými sportovci, otce devítiměsíční dcerky a brzy ženáče však od skandalizace provázejí i další starosti.

„Po očisťujícím verdiktu a následném definitivním zproštění viny v přestupkovém řízení jsem teď dokonce sám nucen žalovat ministerstvo spravedlnosti. Jedině tak se totiž snad mohu dočkat alespoň části soudních výdajů, které jsem k dokázání vlastní neviny do této kauzy investoval. Od advokátů přes posudky po ušlou mzdu a podobně. Tato částka totiž čítá hned několik mých měsíčních platů, takže vzhledem i k mé nově vznikající rodině to nelze nechat jen tak,“ řekl Mrázek.

Učitele se zastávali i rodiče dětí

V případě, který byl ve své době značně medializovaný, se pedagoga zastala široká veřejnost, někteří odborníci i mnoho rodičů dětí, které anonym označoval za týrané.

„Věděli jsme vždycky o tom, co se na mimoškolních akcích děje. Mimo jiné třeba i otužování, běh či válení ve sněhu za nedovolené kouření a podobně. Když se to tehdy objevilo v tisku a pak i v televizi, snažili jsme se panu Mrázkovi pomoci a zastat se ho. Občas to však vypadalo, jako by o to ani nebyl zájem,“ řekla Právu Marcela Němcová z Radiměře, jejíž dcera se zmíněného výcviku také zúčastnila.

Dodnes jsou manželé Němcovi učiteli vděčni za to, jak dokázal vycházet s dětmi, kterým právě díky snad i netradičním přístupům dával zapomenout na to, že je příroda obrala o kus zdraví, nadání či schopnosti, které většina z nás považuje za zcela přirozené.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám