Hlavní obsah

Razie na Mírově: Inspekce zadržela osm podezřelých

Právo, jt

Generální inspekce bezpečnostních sborů zadržela během rozsáhlé razie ve věznici Mírov osm lidí. Právu to potvrdila mluvčí inspekce Radka Sandorová, z čeho zaměstnance jedné z nejpřísněji střežených věznic u nás inspekce podezírá, ale sdělit odmítla.

Článek

Podle Sandorové v současné době probíhají výslechy a domovní prohlídky. „Rozsah prováděných opatření je skutečně ojedinělý,“ řekla k tomu Sandorová s tím, že bližší informace inspekce uvolní až během úterka, tedy po ukončení celé operace.

Podle dostupných informací jsou dva zadržení dozorci a zbytek civilní pracovníci věznice. Mluvčí Mírova Kamila Válková se k celé věci odmítla jakkoliv vyjadřovat.

Věznice Mírov patří k nejtěžším nápravným zařízením v Česku. Jsou tam lidé odsouzení za zvlášť závažné trestné činy, nebezpeční recidivisté a například vězni, kteří uprchli z jiného vězení. Mírov patří mezi tři káznice, které mají zvláštní režim pro doživotně odsouzené.

Trest si tam odpykává například známý český vězeň Jiří Kajínek, kterému soud udělil v roce 1998 doživotí za dvojnásobnou vraždu. Kajínek, který dodnes tvrdí, že je nevinný a opakovaně žádal bez úspěchu o nový proces, se proslavil útěkem právě z věznice Mírov v říjnu roku 2000. Policie jej dopadla po 40 dnech v Praze.

Reklama

Výběr článků

Načítám