Hlavní obsah

Najednou bylo ticho, dcerky neměly šanci, říkají rodiče sražených dívek

Právo, Petr Marek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Smrt čtyř mladých dívek při sobotní Autogames Rally Show Uherský Brod otřásla obyvateli Lopeníku a Nivnice na Uherskohradišťsku. Na místo neštěstí přicházeli od nedělního rána místní lidé s květinami v rukou, většina z nich se slzami v očích.

Nehoda na rallye otřásla příbuznými a známými zemřelých dívekVideo: Novinky

 
Článek

Nechyběli ani rodiče dvou dívek (18 a 7), které zemřely pod koly závodního vozu, a další jejich příbuzní. „Naše zlata, naše zlata. Beata měla v pátek stužkovací večírek. Chystala se na maturitu,“ nevěřícně opakovala vzlykající maminka děvčat.

„Bydlíme na kopci nad silnicí. Řezali jsme zrovna dřevo. Viděli jsme i závodní auta. Najednou bylo ticho, nejezdilo nic, pak přišlo houkání sirén... Nenapadlo nás, že se to týká našich děvčat. Až pak Lenička volala, že holky srazilo auto. Hrůza,“ jen stěží ze sebe soukala zdrcená žena.

Nehoda na rallye na Zlínsku Video: Novinky

„To auto jelo rychlostí 160 kilometrů za hodinu. Dcerky neměly šanci, nestihly vůbec nic. Zabezpečení žádné. Pořadatele by měli žalovat,“ přidal se k manželce její zlomený muž a postěžoval si, že za ním ani za jeho ženou nepřišel nikdo z organizátorů Autogames ani ze zástupců obce.

Foto: Petr Marek, Právo

„Tu hrůzu jsem se dověděl v sobotu večer od sestry, která mi telefonovala, co se stalo. Byly to moje neteře. Za celou noc jsem oka nezamhouřil. Hned ráno jsem nasedl do auta a vyrazil do Lopeníku. Ty závody neměly vůbec být. Nevím, kdo je povolil,“ řekl Právu strýc zemřelých děvčat z Mělníka.

„Je to hrozné. Na místě jsem byl tři minuty poté, co se ta tragédie stala. Byl jsem doma. Manželka slyšela děsnou ránu a řekla mi, ať se jdu podívat, co se děje. Ten pohled byl strašlivý. Na místě už byli organizátoři závodu, zdravotníci a dívky se pokoušeli oživit. Bohužel, marně. Když je přikrývali, nemohl jsem se na to dívat. A to jsem ještě nevěděl, že o pár metrů dál jsou pod koly havarovaného auta další dvě mrtvá děvčata,“ popsal Právu hrůzné okamžiky muž, který bydlí v těsné blízkosti místa nehody.

Foto: Petr Marek, Právo

Těžko hledali k tomu, co se v Lopeníku odehrálo, slova i v nedaleké Nivnici, odkud pocházely další dvě zemřelé dívky (18 a 20). „Co na to říct? Je to děsivé. Na akcích, jako byla tato, se to stává až příliš často. Zabezpečení je zřejmě špatné. Něco by s tím už měli dělat,“ řekla Právu v neděli žena z Nivnice.

Obec nemohla tragédii předejít

Do řeči vůbec nebylo ani starostovi Lopeníku Antonínu Dulínkovi, kterého se Právu podařilo zastihnout jen po telefonu. „Je to neštěstí veliké, pro rodinu, pro celou obec. Svolám mimořádné zastupitelstvo a budeme jednat o pomoci pozůstalým. Ať už ale bude jakákoliv, život to těm dívkám nevrátí,“ řekl Právu Dulínek a odmítl, že obec mohla tragédii nějak předejít.

„Bezpečnost na trati je plně v režii organizátorů závodu. S námi v tomto směru nic nekonzultují,“ dodal starosta.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám