Hlavní obsah

Můžete léčit, ale nedotknete se alkoholu, uslyšel internista u soudu

Právo, Patrik Biskup
Rokycany

Rokycanský lékař Pavel Kordas dostal ještě jednu šanci. V pondělí částečně uspěl s odvoláním proti květnovému rozhodnutí rokycanského soudu, který mu na rok zakázal léčit pacienty jako trest za to, že ordinoval namol opilý. Dvaapadesátiletý internista může dál vykonávat svoji profesi, ale nesmí se dotknout alkoholu do doby, než si odpracuje trest 200 hodin veřejně prospěšných prací, který i po pondělním odvolacím řízení stále platí.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Internista Pavel Kordas ordinoval se třemi promile, odvolací soud se nad ním slitoval a dal mu ještě jednu šanci.

Článek

„Při rozhodnutí o zrušení trestu zákazu činnosti jsme přihlédli mimo jiného k tomu, že se obžalovaný sám dobrovolně podrobil dvouměsíčnímu protialkoholnímu léčení a ještě se bude léčit ambulantně. Dále jsme vzali v úvahu jeho dosavadní bezúhonnost a dobré pracovní hodnocení,“ vysvětlil předseda odvolacího senátu Pavel Fait. Pokud Kordas nařízení soudu o abstinenci poruší, může se s bílým pláštěm rozloučit.

Lékař se specializací na léčbu onemocnění zažívacího traktu ordinoval na interní ambulanci rokycanské nemocnice s více než třemi promile alkoholu, které mu policisté naměřili v dechu letos v únoru.

„Večer vypil sedm deci tvrdého alkoholu a ráno další čtyři. V tomto stavu vyšetřil pět pacientů, než byl vystřídán,“ řekl žalobce. Podle rokycanské soudkyně Marty Kubalíkové byl v takové míře ovlivněn alkoholem, že nemohl bezpečně a s jistotou provádět léčbu. „Tím pacienty ohrozil na zdraví,“ prohlásila soudkyně.

Pil, protože měl rodinné problémy

Kordas se před soudem kál. „Byl to úlet,“ řekl. K tomu, co se stalo, měl své vysvětlení. „Sužovaly mne rodinné problémy. Dozvěděl jsem se, že otce čeká složitá operace srdce, kterou nemusí přežít. Zároveň moje dcera dostala mononukleózu, kvůli které musela odložit maturitní zkoušku,“ ospravedlňoval se. Upozornil také na to, že žádnému z pacientů, které ten den vyšetřoval, neprováděl jakýkoliv zákrok.

„Jen jsem předepisoval léky těm, kteří je už dlouhodobě užívají,“ hájil se Kordas. Soudkyně v této souvislosti uvedla, že do ordinace mohl přijít klidně člověk s velkým zdravotním problémem. „To si ani nedovedu představit, jak by lékař se třemi promile v takovém případě postupoval,“ reagovala Kubalíková.

Vedení nemocnice Kordase podrželo. „Je jediným lékařem s touto specializací pro celé Rokycansko. Po odborné stránce k němu nejsou sebemenší výhrady, jak od pacientů, tak z řad personálu. Dohodli jsme se, že bude pokračovat v protialkoholní léčbě,“ prohlásil před soudem primář interny Aleš Sedláček.

Kvůli alkoholu Kordas nesměl také rok řídit auto. Loni ho policisté v Hořovicích přistihli opilého za volantem. Řidičák už má zpátky, když úspěšně zvládl psychologické přezkoušení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám