Hlavní obsah

Klempíři slíbili vyměnu okapů za "1600 peněz", poté chtěli 48 tisíc

Právo, Miloslav Hradil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jeseník

Podivní klempíři nabízejí na Jesenicku levnou práci, která však přijde draho. Po zhruba roce se podle poznatků policie začala na Jesenicku opět objevovat podezřelá osádka ve voze zn. VW Transporter, která nabízí místním občanům klempířské práce. Nabídka, která se zprvu jeví jako velmi výhodná, se nakonec může mnohonásobně prodražit.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Své o tom ví i 68letý důchodce z okolí Žulové, u jehož domu v pondělí dopoledne zastavila bílá dodávka s maďarskou poznávací značkou. „Z vozu vysedli čtyři muži urostlejších postav a tmavší pleti. Nejmenší z nich, který uměl částečně slovensky, nabídl muži své služby. Byli mu ochotni vyměnit dešťové okapy a svody za neuvěřitelných "1 600 peněz.“ Záměrně však neuvedl žádnou měnu,“ řekla Právu v úterý jesenická policejní mluvčí Tereza Neubauerová.

Když pak podle ní slovo dalo slovo, začali klempíři pracovat na výměně. Protože měli nové okapy nachystány v autě, práce jim šla od ruky a za dvě hodiny měli hotovo. „Hned po dokončení nejmenší z mužů, který celou transakci domlouval, na obyčejný papír spočítal jejich odměnu. Za práci a materiál chtěl 48 000 korun,“ uvedla mluvčí.

Důchodce suma sice zaskočila, muži řekl, že se na ničem takovém nedomluvili a tolik peněz nemá, nicméně pro ně poslal manželku. „Poprvé donesla 30 000 korun. Protože se muži zdálo peněz málo a čekal dál, dali mu manželé dalších 10 000 korun. Až poté řemeslník nic neřekl, sbalil peníze a všichni rychle odjeli. Po sobě nenechali ani žádný dokument, kterým by potvrdili přijetí platby či provedení práce,“ konstatovala Neubauerová.

Protože se tito muži nedopustili ničeho trestného, je na ně podle ní policie krátká. „V těchto případech nemůžeme téměř vůbec nic udělat, protože se jedná o smluvní závazek mezi občany a pokoutnými řemeslníky. Nejlepší obrana je zřejmě v tomto případě útok v podobě přivolání policistů. Ti pak mohou mimo jiné zkontrolovat, zda řemeslníci jsou držiteli patřičných povolení, která je opravňují podnikat na území České republiky,“ dodala mluvčí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám