Hlavní obsah

Firma vydělávala na žluči získané z utrpení čínských medvědů

Právo, Aleš Honus
Ostrava

Na firmy, které na internetu nabízejí přípravky s medvědí žlučí čínského původu, si došlápli v minulých dnech moravskoslezští celníci. V provozovně na Krnovsku objevili ve skladu jedné z firem 177 krabiček s krémem, obsahující žluč z ohrožených medvědů, která je získávána za cenu děsivého týrání zvířat.

Článek

„Prodejce během roku 2009 dovezl do České republiky zhruba 2200 kusů tohoto výrobku,“ informovala mluvčí Celního ředitelství v Ostravě Pavla Zdobnická.

Přípravky s medvědí žlučí jsou na internetu propagovány jako produkt tradiční čínské medicíny s blahodárnými účinky na snižování horečky, zlepšování zraku či léčbu bolesti zad a kloubů.

Žluč je ale odebírána medvědům umístěným na farmách v Číně. Život medvědů je tam neúnosný a pro Evropana jen těžko představitelný. Jde o velmi nelidský a krutý proces.
mluvčí celníků Pavla Zdobnická

„Žluč je ale odebírána medvědům umístěným na farmách v Číně. Život medvědů je tam neúnosný a pro Evropana jen těžko představitelný. Jde o velmi nelidský a krutý proces,“ konstatovala Zdobnická.

Podle Úmluvy o mezinárodním obchodu s ohroženými druhy živočichů a rostlin CITES je navíc v civilizovaném světě prodej těchto produktů zakázán. Na internetu ale přípravky s medvědí žlučí v Česku nabízí několik firem.

Na začátku případu seminář o čínské medicíně

Podle celníků přitom ne všechny nabízené přípravky obsahují pravou medvědí žluč. „V některých případech může jít o náhražky,“ dodala mluvčí celníků.

Na počátku odhalení případu byl seminář na téma tradiční čínská medicína, kterého se jeden z pracovníků celní správy účastnil. Na základě těchto indicií celníci zahájili ve spolupráci s Českou inspekcí životního prostředí další vyšetřování. Kontrolní nákup v Ostravě prokázal nabízení a prodej produktu, k jehož výrobě byla použita medvědí žluč.

Co je to medvědí žluč?
Medvědí žluč je v  Číně poptávaným artiklem, který se využívá v oblasti tradiční čínské medicíny. Ale nejen tam. Tradiční čínská medicína využívá asi 500 kg žluči ročně, ale celková produkce je kolem 7 tisíc kilogramů za rok. Většina žluči je dále využívána při výrobě vína, různých „posilujících“ léků, očních kapek nebo se například přidává i do šampónů.Obsahuje aktivní složku, známou jako Urso-Deoxy-cholová kyselina (UDCA),  o které se předpokládá, že snižuje horečky a zlehčuje průběh zánětlivých onemocnění, slouží jako ochranný faktor ledvin, zlepšuje zrak a rozpouští žlučové kameny.
(Část článku z připravovaného čísla časopisu Celní správy Clo/Douanne)

Zatím bez obvinění

Prodejce měl sice u sebe pouze dvě krabičky, kontrola ale celníky přivedla až k firmě, která krém dovážela ve velkém. Zajištěno bylo také velké množství přípravků, obsahujících výtažek z dalších ohrožených živočichů - například pijavek lékařských.

„Česká inspekce životního prostředí věc postoupila orgánům činným v trestním řízení, což je v tomto případě policejní orgán celní správy,“ dodala Zdobnická. Zatím nebyl nikdo obviněn, protože případ je na samotném počátku.

Jak se získává medvědí žluč?
V průběhu posledních 20 let se poptávka po medvědí žluči několikanásobně zvýšila, a to vedlo k zavedení intenzivního „farmového“ chovu medvědů odchytávaných pro tyto účely ve volné přírodě. Oficiálně je dnes v celé Číně 247 medvědích farem, které mají v chovech celkem sedm tisíc medvědů. Slovo „chov“ není na místě. Mnohem výstižnější je slovo „týrání“. Život medvědů na těchto farmách je neúnosný a pro Evropana jen těžko představitelný. Medvědi jsou drženi v malých klecích, kde se nemohou ani otočit natož pohybovat, někdy jsou také trvale znehybněni v železných korzetech. Dvakrát denně jsou podrobeni odebírání žluči. V krajině břišní je veden řez, kterým se zavádí permanentní katetr. Ani toto slovo není na místě. Evokuje totiž představy alespoň trochu se blížící standardní veterinární péči. Místo katetru si radši představte zrezivělou železnou trubici umožňující stálý průchod žluči. Medvědi bolestí sténají, bouchají hlavami do mříží, žvýkají si vlastní tlapy, mají zlomené zuby od okusování klecí, drápy zarostlé do tkáně, degenerované svalstvo a deformované hrudní koše. Mnoho jich zemře kvůli komplikacím a nákazám. Délka života takto „chovaného“ medvěda se dramaticky zkracuje na 5 – 10 let. Na jakékoliv veterinární ošetření zapomeňte. Pokud medvěd přestane žluč produkovat nebo je nemocný, je ponechán svému osudu, což znamená odřezání medvědích tlap (vyhledávaná pochoutka v Jihovýchodní Asii a další zdroj příjmů těchto farem) a následnou smrt hladem.
(část článku z připravovaného čísla časopisu Celní správy Clo/Douanne)

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám