Hlavní obsah

Vystudovat vysokou školu se zdravotním hendikepem? V dnešní době žádný problém

Novinky, Tempus Media a.s.

Začlenit se do běžného života i pracovního kolektivu je pro mnohé osoby se zdravotním hendikepem velkou výzvou. Díky projektu společností Microsoft a Alza.cz zaměřenému na osvětu moderních technologií pro zdravotně znevýhodněné, vám představujeme Lindu a Alexandra, kteří i přes zdravotní problémy zapadli do běžného života, a navíc pomáhají dalším.

Foto: Markéta Pešková

Linda a Alexandr zvládli díky moderním technologiím získat doktorský titul i navzdory zdravotnímu hendikepu

Článek

Až k doktorskému titulu to dotáhla Linda. Silně slabozraká se už narodila, střední školu ale vystudovala bez výrazných obtíží. Pak ale přišla vážná dopravní nehoda, po níž přišel krutý verdikt: nevidomá. Ani to ji ale nezastavilo, aby si splnila svůj velký sen v podobě studia na vysoké škole. Její almou mater je Západočeská univerzita, kde působí dodnes. Zrakově hendikepovaným ale pomáhá také v obecně prospěšné organizaci Tyfloservis a na svém populárním blogu BLINDička.

Foto: Markéta Pešková

Tablet či software na zvětšení textu pomáhají Lindě v běžném životě

Se studiem, prací i ve volném čase jí pomáhá celá řada technologií. Dopustit nedá na přenosný laptop s operačním systémem Windows. V něm na denní bázi využívá zvětšovací nástroj i funkci odečítání z obrazovky. „Programy a aplikace, které jsou dnes pro lidi se zrakovým postižením dostupné, jsou neuvěřitelné,“ pochvaluje si Linda.

Plnohodnotný život díky moderním technologiím

Možnosti moderních technologií oceňuje také Alexandr, který stejně jako Linda dosáhl na doktorský titul i přes svůj hendikep. Čísla 99,98 % na levém uchu a 99,92 % na pravém uchu značí procentuální ztrátu jeho sluchu.

Foto: Markéta Pešková

Alexandr pomáhá studentům s hendikepem získat vysokoškolský titul na Masarykově univerzitě

„Možnosti, které mají studenti dnes, jsou s dobami, kdy jsem do školy chodil já, naprosto nesrovnatelné. Mladí lidé se sluchovým postižením dnes mají k dispozici tlumočníka znakového jazyka, asistenta pro přepis mluvené řeči i další řadu vychytávek,“ říká.

Kromě Microsoft Teams mu život zjednodušují nové Windows 11 s řadou pokročilých funkcí pro uživatele s hendikepem. Vyjmenujme převod řeči na text či jeho překlad přímo do cizího jazyka. Díky dalším aplikacím a službám se tak může i přes svůj hendikep dohadovat třeba s kurýry na závozu zásilky.

Pomoc budoucím generacím

Linda i Alexandr nyní pomáhají dalším studentům se speciálními potřebami zvládat studium na vysoké škole a snaží se bourat tabu a pomáhat lidem se specifickými potřebami. Společně se zapojili do kampaně společností Microsoft a Alza.cz, která zvyšuje povědomí o technologiích jako jsou Windows 11 nebo Microsoft 365, které umožňují lidem se zdravotním postižením zapojit se do normálního života.

V partnerství s Alza.cz běží v termínu 13. - 26. června speciální akce, kdy za každý zakoupený notebook s Windows 11 věnuje Microsoft 150 Kč neziskové organizaci EDA, která pomáhá rodinám dětí se specifickými potřebami zvládat složité životní situace. Více o kampani i technologiích, které pomáhají, najdete na stránkách Alza.cz na tomto odkazu.

Foto: Markéta Pešková

Jak pomáhají technologie lidem s hendikepem bude téma speciálního livestreamu na facebookovém kanálu Alza.cz

Vyvrcholením společného projektu bude livestream ve čtvrtek 16. června na facebookovém kanále společnosti Alza.cz.

Výběr článků

Načítám