Hlavní obsah

Tři sta tisíc za pár hodin. Půjčka od lidí umožnila další originální projekt

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

O peníze z banky si ani netroufla zažádat. Ale díky půjčce od lidí vysněný obchod s jezdeckými potřebami v Brně přece jen otevře. Helena Lachowiczová začala s e-shopem, teď jí investoři za pár hodin půjčili peníze na kamennou prodejnu.

Zonky.cz

Článek

Proč jste si půjčila zrovna od lidí a ne v bance?

Viděla jsem reklamu na Zonky (www.zonky.cz) v televizi a přítel říkal, že o půjčkách od lidí už slyšel z USA. Tak jsem mrkla na internet a zaujalo mě, že to není klasická bankovní půjčka. Jsem na mateřské a rozjíždím podnikání s přítelem. Ani nejsme manželé, takže by mi banka nejspíš ani nepůjčila. Řekla jsem si, že lidi by mohla investice do takhle hmatatelného projektu zaujmout, Když se pak můžou přijít i podívat, komu a na co půjčili. Upřímně jsem si nejdřív nedávala moc šancí, ale vyšlo to!

Čím myslíte, že to bylo? Že půjčka nebyla problém?

Myslím si, že skvěle funguje právě individuální přístup při posuzování žádostí, protože mně by určitě nikde nepůjčili. Je to celkově mnohem přátelštější prostředí. A zároveň to bylo rychlé a celý proces přehledný a jednoduchý. Navíc vás tím provedou, i nahrání osobních údajů bylo hned. Upřímně říkám, že já Zonky (www.zonky.cz) určitě doporučuji.

Kolik jste si přes Zonky půjčili?

Tři sta tisíc. A půjčka byla zainvestována asi za 7 hodin. To bylo úžasné. Myslím si, že investory hodně zaujal náš příběh. Našla se jich spousta, kteří nám psali, že jsou v tom s námi, že nám přejí hodně štěstí a že se do obchodu přijdou podívat. To bylo moc milé.

Otevřela jste si obchod s jezdeckými potřebami. Jezdíte na koních?

Ke koním mám vztah odmala, jezdím asi od svých deseti let. Dříve jsme měli dva koníky, teď už máme jen jednoho, je to takový koňský důchodce, ale má se u nás krásně.

Co si u vás v obchodě mohou lidé pořídit?

My jsme taková speciálka. V našem obchodě máme sortiment, který jen tak někde nenajdete. Tady v centru Brna jsou dva nebo tři obchody s jezdeckými potřebami, ale všechny mají stejný nebo hodně podobný sortiment. Najdete tam stejné značky a akorát se předhánějí v cenách. Oproti tomu my máme sortiment, který můžete najít pouze na zahraničních internetových stránkách, ale to zasílání není úplně jednoduché. Nelze to zasílat na dobírku. U nás si vše můžete prohlédnout, osahat, vyzkoušet, je to mnohem přínosnější. Zakládáme si na poradenství, o našem sortimentu víme všechno, takže u nás nakoupíte naprosto bezpečně.

Jak se vaše produkty pohybují cenově?

Pravda je, že náš sortiment je trochu jiná cenová relace. Naše jezdecké boty stojí okolo deseti tisíc, v ostatních jezdeckých potřebách najdete nejdražší tak do tří tisíc, tomu ale odpovídá také jejich kvalita. Na e-shopu se živíme docela dobře a věříme, že si i tady svoje zákazníky najdeme. U nás si vše prohlédnete, osaháte a to je to, co chceme - aby lidé nenakupovali naslepo. Teď ještě rozjíždíme takový blog ze světa koní, jehož součástí budou také produktová videa, ve kterých testujeme výrobky a pomůcky, chceme zákazníkům zodpovědět všechny otázky. Aby když už za to ty peníze dají, věděli o tom produktu všechno.

Chcete do budoucna rozšiřovat sortiment?

Určitě bychom rádi, ale zároveň se chceme stále držet svého konceptu, nechceme brát věci, které najdete všude. Také máme jeden nápad na další obchod na Plzeňsku, kde už máme potenciální zákazníky, kteří by jej ocenili.

Jezdectví je hodně fyzicky i časově náročný sport. Proč si myslíte, že mu propadá tolik lidí?

Myslím si, že je to určitě mnohem dostupnější sport, než byl dřív, a také jde o jakýsi módní trend. Dřív na koně neměl skoro nikdo, takže se jezdilo jen v oddílech, dneska už může mít koně téměř každý. My se snažíme držet tu kvalitu a radit, radit a radit. Svým zákazníkům radím nezávisle na ceně. Není pro nás prvotní prodat co nejdražší zboží. Hodně nám záleží na servisu.

Máte nějaké speciální akce, slevy a podobně?

Tuhle cestu jsme taky zkoušeli, třeba přes Facebook. Pokud jste fanouškem naší facebookové stránky, můžete vychytat speciální slevy. Nedávno jsme měli akci na jezdecké boty. Nyní máme také zaváděcí ceny, ale nechceme prodej tlačit slevami, aby to nepodkopávalo kvalitu. Navíc výrobci mají také nějaké doporučené ceny, které my držíme.

Jaká je prvotní investice do jezdectví? Když se někdo rozhodne, že s tímto sportem začne, co všechno pro sebe potřebuje a kolik za to utratí?

Určitě je důležitá bezpečnost, takže vesta tak šest tisíc, na tom nešetřit. Pak určitě helma, je potřeba ji mít, vybírejte dražší typ, sežeňte si reference. Pokud z koně spadnete, určitě si přilbu nechte prověřit u výrobce, protože tím nárazem může prasknout a příště by se vám mohlo něco stát. Ta může stát od čtyř tisíc výš.

Je svět nejhezčí z koňského hřbetu?

Já si myslím, že svět je momentálně nejhezčí z postele, když se ke mně přitulí moje malé miminko, ale z koňského hřbetu se mi to taky moc líbí.

Máte také originální projekt a potřebujete podpořit? Mrkněte na Zonky (www.zonky.cz) nebo napište šéfce služby na lucie.tvaruzkova@zonky.cz, případně volejte kterýkoli pracovní den od 8.00 do 20.00 a o víkendu od 9.00 do 18.00 na tel. 800 449 999. Těšíme se na vás!

Výběr článků

Načítám