Hlavní obsah

Rezūm: Zvětšená prostata mizí vodní párou!

Novinky, SurgiCare s.r.o.

Benigní hyperplazie prostaty (BPH) je onemocnění, které postihne časem téměř každého muže. V šedesáti je to až každý druhý. Příznaky zvětšené prostaty se různí, stejně jako jejich míra. Novinkou v léčbě je technologie Rezūm, nechirurgická léčba BPH využívající přirozené energie vodní páry, která je aplikována do zbytnělé prostatické tkáně.

Foto: SurgiCare s.r.o.

SurgiCare s.r.o.

Článek

Pětiletá klinická studie, zveřejněná v dubnu 2021 v odborném časopise Journal of Urology, dokládá dlouhodobý účinek této metody. Z výsledků vyplývá, že pouze 4,4 % pacientů potřebovalo další výkon a v 11,1 % případů byla nutná léková léčba. Stejnou zkušenost potvrzuje i MUDr. Roman Staněk z moravskoslezského centra ProstataOstrava, kde používá metodu Rezūm již dva roky. „Léčba metodou Rezūm přináší pacientům významné zlepšení kvality života.“

Určit míru příznaků a jejich vliv na život pacienta pomáhá lékařům mezinárodní dotazník. Pokud vnímáte své příznaky jako obtěžující a rozhodnete se situaci řešit, lékař vám tento dotazník předloží.

Foto: SurgiCare s.r.o.

SurgiCare s.r.o.

Léčba může nastat až ve chvíli, kdy se pacient rozhodne své potíže řešit a vyhledá lékaře. Pokud tento krok zvažujete a zajímá vás, zda je vodní pára vhodnou volbou právě pro vás, navštivte webové stránky www.ProstataPodParou.cz. Zde naleznete mimo jiné seznam 13 certifikovaných pracovišť, která vznikla během posledních 3 let v České republice.

Metoda Rezūm pracuje s jedinečnou technologií umožňující velmi šetrnou transureterální termální léčbu na bázi sterilní vodní páry. Do prostatické tkáně je pára aplikována přes jednorázový nástroj vpichem tenké jehly po dobu 9 vteřin. „U každého pacienta je počet aplikací individuální a závisí na velikosti prostaty. Celý výkon je řízen generátorem, na který je nástroj připojen,“ popisuje MUDr. Staněk.

Foto: SurgiCare s.r.o.

Ilustrace průběhu aplikace vodní páry do prostaty

Vodní pára prostupuje tkání, kondenzuje na buňkách a tepelnou energií je usmrcuje. Odumřelé buňky tělo následně vstřebá přirozenou cestou – hojením. Účinek léčby nastupuje zpravidla od 2 týdnů, postupně se zlepšuje a maximálního efektu dosahuje asi za 3 měsíce. Prostata se během hojení zmenší, dojde k uvolnění tlaku na močovou trubici, a tím k ústupu příznaků BPH.

Metoda Rezūm je efektivní, šetrný a časově nenáročný výkon.

Výhodou metody je možnost provedení v lokální anestezii, takže pacient může po zákroku domů. Je tedy vhodná pro ty, kdo chtějí ušetřit čas, anebo nemohou z různých důvodů podstoupit celkovou narkózu. Benefitem je i minimální riziko krvácení, které umožňuje aplikaci i při špatné srážlivosti krve.

Foto: SurgiCare s.r.o.

Rezūm, léčba BPH vodní párou

Po zahojení, a tedy vstřebání odumřelých buněk, zůstává zdravá prostata, nadále schopná plně zastávat svou biologickou funkci. Z klinického sledování je prokázáno, že u léčby metodou Rezūm dochází k minimálnímu ovlivnění sexuálního života muže. Celosvětově bylo od zavedení terapie v USA v roce 2015 ošetřeno více než 45 000 pacientů.

Podrobnosti o léčbě vodní párou, technologii Rezūm a regionálních centrech naleznete na www.ProstataPodParou.cz

Výběr článků

Načítám