Hlavní obsah

Pravidelný servis kotle zajistí nižší spotřebu plynu

Novinky, Innogy

Pravidelná roční údržba plynového kotle autorizovaným servisním technikem je u nových spotřebičů podmínkou zachování záruky. Pravidelný servis se však vyplatí vždy a správně udržovaný kotel se uživatelům kromě bezpečného provozu odmění tišším chodem, delší životností bez rizika velkých poruch a také nižší spotřebou plynu.

Foto: innogy Energie, s.r.o.

Pravidelný servis kotle zajistí nižší spotřebu plynu

Článek

Česká legislativa ukládá povinnost provozovat plynový kotel bezpečně, což znamená v souladu s doporučeními a postupy uvedenými výrobci. Ti většinou nabádají, a to i kvůli zachování záruky, kotel servisovat pravidelně každý rok. Právě po konci topné sezóny je ideální období na objednání servisní firmy, aby kotel po zimě zkontrolovala, vyčistila a seřídila.

Pokud si sjednáte servis vašeho plynového kotle u innogy, máte po starostech. Vždy za vás pohlídají termín příští prohlídky a na servis kotle už nebudete muset myslet. Navíc pro vás archivují také veškerou servisní historii. Po každém provedení údržby zasílají protokol, který garantuje stoprocentní kvalitu servisu a je důležitý pro zachování záruky. Cenu servisu si zákazník navíc může předplatit v rámci měsíčních záloh, takže při kontrole už nic neplatí.

Servisní prohlídku plynového kotle by měl vždy provádět technik, který se specializuje na vaši značku kotle a který je držitelem všech potřebných oprávnění. Základním vodítkem, že byla servisní prohlídka provedená správně, je její délka. Pokud při ní servisní technik stráví jen „pár minut“, měli byste zpozornět. Servisní prohlídka kotle by měla trvat minimálně hodinu, ale výjimkou není ani delší doba.

V první řadě jde o vizuální kontrolu odvodu spalin a přívodu spalovacího vzduchu, na ni navazuje kontrola hořáku. Pokud by technik objevil závady, měl by ho demontovat, vyčistit a opět namontovat. Následuje čištění spalovací komory a výměníku, kontrola stavu elektrod, tepelných izolací a těsnění hořáku, stejně jako spalovací komory. Součástí je případně také kontrola a doplnění tlaku v expanzní nádobě, seřízení tlaku topného systému, kontrola a vyčištění odtoku kondenzátu a čištění sifonu. Na závěr by měl technik provést zkoušku všech bezpečnostních funkcí, včetně pojistek a termostatu. Musí rovněž ověřit těsnost připojení k plynovému rozvodu při provozním tlaku a měření teploty spalin.

Nejtypičtější závadou bývají nadměrně zanesené tepelné výměníky kotlů. Důvodů může být víc, například nízký tah komínu, vysoká prašnost v místnosti, nedostatečný přísun vzduchu či porucha ventilátoru pro odtah spalin, případně právě dlouhodobě zanedbávaný servis.

Energetická skupina innogy zajišťuje servis kotlů po celé ČR a portfolio servisovaných značek stále rozšiřuje – aktuálně je jich 18. Servis provádějí zkušení technici se všemi potřebnými oprávněními. Více informací najdete na webu bezpecnykotel.cz.

Výběr článků

Načítám