Hlavní obsah

Okouzlující prázdninový region Sterzing-Ratschings potěší milovníky hor, odpočinku i alpské kultury

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ať už patříte mezi nadšené lyžaře nebo obdivovatele horských krás, pokud toužíte spařit a zažít něco opravdu impozantního, měli byste zavítat na sever Jižního Tyrolska.

Foto: Sterzing-Ratschings/Manuel Kottersteger

Užijte si perfektně upravené sjezdovky a slunce téměř po celý rok.

Článek

To je známé zejména pro své příznivé podnebí během celého roku (až 300 slunečných dnů v roce), ideální podmínky pro zimní sporty, nadstandardní gastronomii (26 restaurací se zde pyšní Michelinskou hvězdou), relax a kulturu. Poblíž hranic s Rakouskem, na severu Itálie, se nachází Sterzing-Ratschings/Vipiteno-Racines, oblast, která v sobě ukrývá nejen kouzla půvabných horských resortů. Tři malá útulná lyžařská střediska a alpinská městečka uchovávající si svou tradiční povahu a zvyky okouzlí nejednoho cestovatele.

Foto: Sterzing-Ratschings/ Klaus Peterlin

To pravé pro nadšence lyží, snowboardů, čerstvého horského vzduchu, romantiky i zábavy

V prázdninové oblasti Sterzing-Ratschings se nacházejí tři menší lyžařská střediska. Destinace plná alpských potěšení, hor a měst disponuje 58 kilometry sjezdovek různých úrovní – od mírných svahů, až po ty extrémnější. Nechybí ani vybavení moderními lanovkami.

V rámci Südtirol Wipptal Skipass pak dokonce můžete navštívit všechny tři lyžařské resorty: Ratschings-Jaufen/ Racines-Giovo, Rosskopf/Monte Cavallo anebo Ladurns. Každý z nich je vhodný také pro návštěvu rodin s dětmi. Rosskopf svými mírnými svahy osloví zejména lyžaře začátečníky, ale i ty, kteří chtějí v poklidu pozorovat své děti na svahu, a přitom si vychutnávat pravý italský aperitiv. Ratschings-Jaufen oproti tomu svými sjezdovkami přiláká více pokročilé a aktivní sjezdaře.

Když zatoužíte po tom, užít si trochu netradiční zábavy, pak ve středisku Rosskopf vyhledejte uměle zasněžený přírodní tobogán, který se o postará o nevšedně strávené odpoledne.

Foto: Sterzing-Ratschings/Manuel Kottersteger

Sterzing, město plné dojmů

Italské město Sterzing (italsky Vipiteno), pomyslný středobod regionu, je krásné svou architekturou (zdejší kostely ukrývají umělecká díla z období gotiky), řadou muzeí a významných staveb, i svým „zasazením“ do krajiny. Procházky městem stojí opravdu zato. Uneseni budete při pohledu na harmonická podloubí rámující poklidné uličky, stejně tak jako na výlohy lokálních obchodů, které nabízejí nejlepší a nejkvalitnější produkty kraje. Zážitek o to více umocní, pokud se porozhlédnete po okolí lemovaném horskými vrcholky.

Obzvlášť příjemná vám budou posezení v některé z místních restaurací u tradičního likéru nebo lahodné italské kávy, která místní s oblibou praktikují několikrát denně. Večer při pohledu na osvícené město dostávají procházky i posezení nový rozměr. Hornické město udržující si punc středověké prosperity poskytne i možnost vyhlídky z prosluněného vrcholku. Tam se dostanete lanovkou Rosskopf, jejíž dolní stanic je nedaleko historického centra, za necelou čtvrthodinu.

Foto: Sterzing-Ratschings/Alex Filz

Vyžití, odpočinek i syté chutě tradičních jídel

Oblast svým charakterem poskytuje prostor pro kombinaci sportovních aktivit, zimních lyžařských radovánek, wellness, ale i procházek po historických centrech horských městeček. Ta vybízejí k tomu, abyste je okusili na vlastní kůži. Ochutnávky místních gastronomických specialit, kvalitních vín a návštěvy malebných elegantních obchůdků pak dokreslí atmosféru příjemně strávené dovolené i aktivního odpočinku.

Pokud se na cestu za milými zážitky přeci jen vydáte, nezapomeňte okusit pokrmy místní alpskou kuchyni se středomořskými vlivy.

Foto: TV Sterzing

Oblast přírodních krás a wellness

Až zjistíte, že se nemůžete zdejších krás nabažit, stojí za to si vyhradit čas a navštívit např. i nejsevernější resort Jižního Tyrolska, nebo se zajet podívat na unikátní horská panoramata a přírodní skvosty v údolí Ridnauntal. Zimní panoramatickou stezku a 25 km upravených sjezdových tratí, sjezdařskou dráhu a mnoho dalšího nabízí údolí Ratschingstal.

V městě Sterzing se mj. nachází i středisko Balneum, které je skvostné pro svou nabídku wellness služeb. Dokonalý relax poskytne krytý venkovní bazén se saunou v alpském stylu, který s sebou nese odlesk stříbrného křemene z údolí Pfitschtal. Ten dodává koupelím nadstandardní šarm a eleganci a umožní vám se dokonale uvolnit.

Výběr článků

Načítám