Hlavní obsah

ODS: Dejme šanci zodpovědným, stop populismu!

Novinky, OBČANSKÁ DEMOKRATICKÁ STRANA

Uvědomujeme si, že řada kroků, které v současné době provádíme, není populární. Vnější ekonomické podmínky ovlivňují naši zemi natolik, že reformy a nezbytné úspory nemohou být zcela bezbolestné.

MUDr. Přemysl Sobotka

Článek

Česká republika si však v evropském srovnání nevede špatně. České dluhopisy patří mezi nejbezpečnější v Evropě, což vůbec není samozřejmé. Znamená to, že mezinárodní instituce a finanční trhy pohlížejí na naši zemi jako na bezpečný přístav a oceňují snahu vypořádat se s hrozbou zadlužování.

Odmítáme politiku populismu a snadných řešení. Nikoli líbivá slova, ale konkrétní činy rozhodují o budoucnosti této země. Už dnes však nabízíme světlo na konci tunelu. Politiku úspor můžeme doprovodit rozumnou podporou růstu, která neprohloubí zadlužování státu a krajů. Zaměříme se i na kvalitní vzdělávání na krajské úrovni a posílení bezpečnosti občanů především v problémových lokalitách.

Zapojíme peníze na účtech státních podniků do povzbuzení ekonomického růstu. Dodavatelé státních investic dostanou zaplaceno do 30 dnů. Využijeme až 55 miliard korun z výnosu z emisních povolenek na energetické úspory v budovách, průmyslových podnicích a energetických zdrojích.

Zavedeme daňové zvýhodnění firem, které spolupracují se středními a vysokými školami a umožňují studentům získat zkušenosti v praxi. Střední odborné školy propojíme změnou nabídky studijních oborů s praxí tak, aby byl co největší počet absolventů uplatněn na trhu práce.

Podporujeme nulovou toleranci ke všem formám trestné činnosti, včetně drobné majetkové kriminality. Posílíme policejní jednotky v problémových lokalitách. Zavedeme peněžité i alternativní tresty za opakované přestupky proti majetku či osobní integritě, které musí být posuzovány jako trestný čin.

Prosazujeme zákaz pobytu pro pachatele opakovaných přestupků proti veřejnému pořádku, neboť dosavadní sankce jsou v řadě případě neúčinné.

Zajistíme bezplatnou právní pomoc pro nemajetné oběti trestných činů a zvýšíme ochranu obětí trestné činnosti před pachateli.

Výběr článků

Načítám