Hlavní obsah

Nový blok v Dukovanech – závazek na sto let. Závěry z jednání mezi KHNP a Aliancí české energetiky.

Novinky, KHNP

Mezinárodní agentura pro energii (IEA) ve svém Světovém energetickém výhledu 2020 předpovídá, že globální poptávka po energii se do roku 2030 zvýší zhruba o deset procent. Zejména pak očekává, že rychle poroste poptávka po elektřině v rozvojových zemích. Za takové situace uspěje jedině dodavatel s výhodnou nabídkou a nízkouhlíkovým modelem.

Foto: KHNP

Jaderná elektrárna Baráka ve Spojených arabských emirátech

Článek

Ze zprávy je dále patrné, že zatímco podíl obnovitelných zdrojů se bude nadále zvyšovat, poroste i podíl jaderné energie. Ta se opět dostává do popředí, neboť jde o energetický zdroj s nulovou emisí uhlíku a prachu.

Mezi tři nejdůležitější pilíře energetické politiky všech zemí patří udržitelnost, spolehlivost dodávek a cenová konkurenceschopnost. Pokud jde o udržitelnost, zvládá Česká republika úspěšně provozovat stávající jaderné elektrárny. Dva zbývající aspekty jsou už ale otázkou správného výběru dodavatele. Výstavba jaderné elektrárny je velmi nákladným národním projektem, jemuž hrozí zdržení zapříčiněné přísnými požadavky na licenci.

Nejsnadnější cestou, jak zajistit spolehlivost dodávek je vyhodnocení toho, jestli návrh splňuje globální licenční požadavky a dodavatel má dostatečné zkušenosti. Dle informací obdržených od KHNP, který je jedním ze zájemců v budoucím tendru na výstavbu nového jaderného zdroje víme, že korejský reaktor získal v září 2019 licenci od amerického regulátora NRC a v říjnu 2017 obdržel evropskou licenci od organizace EUR. Korea navíc EUR požádala o licenci pro svůj typ reaktoru APR1000 o výkonu 1000 megawattů, který je upraven speciálně pro Českou republiku tak, aby vyhovoval zdejším podmínkám, například požadavkům na kapacitu chladicí vody.

Jak bylo prezentováno KHNP, příkladem úspěšně dokončené jaderné elektrárny je ta ve Spojených arabských emirátech. Za celou dobu trvání projektu od získání zakázky v roce 2009 po komerční spuštění provozu prvního bloku letos na jaře Korea prokázala, že je zcela schopná stavět v zahraničí a zajistit robustní dodavatelský řetězec, ať už jde o potřebné vybavení nebo materiál.

Korea již nějaký čas udržuje obchodní vztahy s českými firmami jako jsou Doosan Škoda Power a Aliance české energetiky (CPIA). Zástupci CPIA dokonce nedávno navštívili Koreu, aby probrali možnosti spolupráce s korejským průmyslem na výstavbě nové elektrárny. Během své květnové návštěvy si také prohlédli korejské jaderné elektrárny. Doosan Škoda Power pak dále představila svoje zkušenosti v návrhu a dodávce velkých parních turbin pro jaderné zdroje a diskutovalo se o specifických referencích dvou parních turbin 1100 MW, které Doosan Škoda Power dodala a které jsou spolehlivě provozovány v jaderné elektrárně Temelín.

Svět kolem nás se stále mění a velké změny nás ještě čekají. Častěji například vídáme elektrická vozidla a elektrifikaci se nevyhneme nejen v dopravě, ale i v jiných oblastech včetně dálkového vytápění. Jednotlivé země budou muset vytvořit takovou infrastrukturu, která zajistí stabilní dodávku energie a nastavit optimalizační strategie udržitelnosti, spolehlivosti a ekonomické výhodnosti. Českou republiku zrovna čeká výběr partnera, který zásadně ovlivní řešení klimatické otázky. Navíc nejde jen o jednorázový projekt, ale závazek na následujících sto let. Z tohoto pohledu je výstavba nového bloku v Dukovanech při zajištění a zapojení maximální účasti místních společností tou správnou volbou.

Autorem článku je Daniel Procházka, COO Doosan Škoda Power.

Výběr článků

Načítám