Hlavní obsah

„Nejrychlejší“ náramkové mechanické hodinky světa

Novinky, John Grove & partners

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V roce 1916 mnohá srdce sportovců a mistrů vysokých rychlostí zaplesala. Charles-Auguste Heuer představil model Mikrograph. Výše jmenovaní, jejichž výkony se často liší o okem nepostřehnutelné okamžiky, tak pochopili, že i minimální časové rozdíly začínají hrát při závodech důležitou roli. Do tohoto okamžiku byly totiž dostupné časomíry schopné poskytnout maximální přesnost pouze na 1/5 sekundy…

Článek

Heuer Mikrograph byly v té době první a jediné sportovní mechanické stopky s přesností 1/50 a 1/100 sekundy. Tato technická inovace byla mimořádným přínosem zejména v motoristickém sportu, kde malé časové zlomky mohou často rozhodovat o velkých závodech. Díky své nové technologii se Heuer mohl stát oficiální časomírou mnoha celosvětově proslulých sportovních událostí a svědkem profesionálních sportovních výkonů, které se navždy zapsaly do historie…

 

Nejenom v uplynulé historii Tag Heuer překvapoval… Také v současné době platí za zaslouženého mistra ve výrobě nejpřesnějších, nejrychlejších a vysoce komplexních mechanických strojků. Důkazem budiž mechanismus, který byl představen v roce 2011 a zaručuje perfektní přesnost v měření. Má název Heuer Carrera Mikrograph 1/100th Second Chronograph. Jako první mechanický chronograf náramkových hodinek na světě dokázal změřit a zobrazovat čas s přesností 1/100 sekundy velice přehledně pomocí centrální ručičky. To znamená, že ručka při jedné otočce kolem středu číselníku udělá 100 kroků za 1 vteřinu!

Vývoj takové speciality trval déle než 2 roky a vyžádal si přes 28 tisíc výpočtů…

 

Za několik měsíců poté se TAG Heuer posunul na další metu, v podstatě by se dalo říci, že o celých 10 kroků. Uvedl totiž zcela unikátní chronograf s názvem Mikrotimer Flying 1000 Concept Chronograph. Tento mechanický náramkový mechanismus je jediný na světě, který měří a zobrazuje čas s přesností 1/1000 sekundy. Vteřinová ručka se na své cestě kolem středu hodinek 1000krát zastaví. Ani ty nejslavnější hodinkové chronografy celého světa na tento mechanismus nestačí. Tento téměř neuvěřitelný výkon hodinkám zaručuje „srdce“, které pracuje rychlostí 3 600 000 polokmitů za hodinu, chcete-li 1000 kmitů za vteřinu. Vteřinová ručka chronografu tak vykoná 10 otáček každou sekundu.

Tento strojek se může pochlubit 11 patenty.

 

Nicméně, tímto úsilí značky TAG Heuer o vyrobení co nejpřesnějšího chronografu v náramkových mechanických hodinkách nekončí. Ač se to může zdát nemožné, na začátku roku 2012 byl představen koncept z názvem Mikrogirder 10 000 - první chronograf s přesností 5/10,000 sekundy, frekvencí 1,000 Hz neboli 7,200,000 polokmitů za hodinu! Vteřinová ručka se kolem středu hodinek otočí 20krát (jedno oběhnutí tedy trvá 5/100 sekundy) a za tu dobu se 2 000krát zastaví… tato technologie kompletně mění pravidla fungování v samém srdci hodinek. MIKROGIRDER popírá 300 let starý systém, dosud uznávaný a používaný celým hodinářským průmyslem.

 

Výběr článků

Načítám