Hlavní obsah

Může se týkat i Vás

Novinky, UNILEVER ČR, spol. s r.o.

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Víte, že 7 z 10 Čechů má zvýšenou hladinu cholesterolu? Mnoho z nás o svém riziku ale neví a nevědomky tak kráčí vstříc infarktu myokardu nebo mozkové mrtvici.

Článek

Zvýšená hladina cholesterolu nemá žádné viditelné vnější příznaky, ani nebolí. To přitom neznamená, že naše zdraví neovlivňuje – naopak. Cholesterol je látka tukové povahy, která je součástí každé buňky v lidském těle, a je proto pro náš organizmus nepostradatelný. Nesmí ho však být v krvi nadbytek, tedy více než 5 mmol/l, protože jeho zvýšená hladina je jedním z rizikových faktorů srdečně-cévních onemocnění, na která umírá více než 50 % z nás.

Většinu cholesterolu si organizmus vyrábí sám, část ho pak přijímá ve stravě. Hladinu cholesterolu v krvi přitom ovlivňuje nejen přijatý cholesterol, ale hlavně složení tuků v našem jídelníčku. Přednost bychom měli dávat kvalitním rostlinným tukům. V těch převažují nenasycené mastné kyseliny, které pomáhají udržovat naše srdce zdravé. Některé z nich jsou navíc esenciální, tj. takové, které si náš organizmus neumí vytvářet sám a musíme je dodávat stravou. Omezit bychom naopak měli zejména vnitřnosti, máslo, tavené sýry, tučné mléčné výrobky, uzeniny a tučná masa. Všechny tyto potraviny obsahují cholesterol a jsou zdrojem nasycených mastných kyselin, které podporují zvyšování hladiny cholesterolu v krvi. Důležitou součástí jídelníčku jsou potraviny bohaté na vlákninu – celozrnné pečivo, luštěniny, ovoce a zelenina. Pro výrazné snížení hladiny cholesterolu odborníci doporučují zařadit do stravy potraviny obohacené o rostlinné steroly (rostlinný tuk Flora pro.activ), o nichž bylo klinicky prokázáno, že při každodenní konzumaci v množství 2-2,5 g výrazně snižují hladinu LDL („zlého“) cholesterolu v krvi. Toto množství obsahuje například 425 rajčat, 150 jablek, 83 pomerančů nebo pouhé 2-3 krajíce chleba tence namazané rostlinným tukem (30 g) Flora pro.activ.

Při zdravém stravování Vám může pomoci E-kalkulačka ( www,e-kalkulacka.cz ). Tento jednoduchý nástroj po zadání konkrétní potraviny či pokrmu spočítá nejen množství cholesterolu, ale také energie, bílkovin, tuků a sacharidů. Každý si tak může jednoduše kontrolovat, jak vypadá jeho jídelníček.

Všichni zájemci mohou v lednu a únoru navštívit mobilní Flora pro.activ centra. V nich jim laborantka změří hladinu cholesterolu a nutriční terapeutka poradí, jak ozdravit jídelníček. Mobilní poradny zastaví mimo jiné v Brně, Českých Budějovicích, Hradci Králové, Chebu, Mladé Boleslavi, Ostravě, Pardubicích, Plzni, Praze, Teplicích, Ústí

n. Labem nebo Zlíně. Kdy přijede Flora pro.activ centrum k Vám zjistíte na webových stránkách www,flora.cz .

Výběr článků

Načítám