Hlavní obsah

Lze odhalit stočený tachometr?

Novinky, Cebia

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zajímalo by vás, zda ojeté auto, které si chcete koupit, nemá stočený tachometr? Chtěli byste vědět, kolik kilometrů auto skutečně najelo?

Autotracer vám může ušetřit desítky tisíc korun za koupi stočeného vozu

Článek

Pravděpodobně ano, protože znát skutečný stav tachometru je vždy na místě, obzvlášť pokud vezmete v úvahu, že až dvě pětiny ojetých aut nabízených k prodeji ukazují jiný kilometrový nájezd, než jaký opravdu ujely. A při prodeji či nákupu auta se každý kilometr počítá. Rozdíl v ceně totiž může dosáhnout i několik desítek tisíc korun. Lze tedy stočený tachometr odhalit? Přinášíme vám tipy, jak na to.

Stočený tachometr může vést až k poškození motoru

Problém stočeného tachometru není jen o navýšené kupní ceně, ale také o možných nečekaných opravách. Můžete také zanedbat povinnou údržbu závislou na ujetých kilometrech, což může vést až k poškození motoru. O tom, že oprava vozu pak není zrovna levnou záležitostí, asi není potřeba psát. Pokud nechcete zaplatit za auto více, než je jeho reálná hodnota a chcete se vyhnout nečekaným opravám, čtěte dále naše rady, jak stočený tachometr odhalit.

Ověřte si najeté km on-line

Pokud chcete stočený tachometr jednoduše odhalit, prověřte si auto online v systému AUTOTRACER od společnosti Cebia. Během chvíle se zdarma dozvíte, kolik je k danému vozidlu informací o najetých kilometrech a z jakého období pocházejí. Pamatujte však, že je potřeba znát detailní informace. Spoléhat se na to, že pokud je k autu hodně stavů tachometru a že je tedy jeho historie transparentní a není potřeba znát konkrétní nájezdy, nestačí. Stočený tachometr poznáte jen tím, že si zaplatíte detailní informace z Autotraceru za 499 Kč, nebo si zakoupíte cenově zvýhodněný balíček prověření třech či pěti vozů. Autotracer vám může ušetřit desítky tisíc korun za koupi stočeného či jinak nekvalitního vozu. Navíc se totiž dozvíte, zda auto nebylo havarované, jak bylo servisované, jaký je skutečný rok jeho výroby, zda není zatíženo leasingem či spotřebitelským úvěrem či zda, jak a za kolik se dříve prodávalo. Dozvíte se i jeho aktuální tržní cenu a budete hned vědět, zda je či není předražené.

Při prodeji či nákupu auta se každý kilometr počítá

Pamatujte, že díly mohou být vyměněné

Spousta lidí si myslí, že podvody s auty pozná při osobní prohlídce. Například stočený tachometr však ve skutečnosti neodhalí ani automechanik. Nic ale nezkazíte tím, když si auto detailně prohlédnete. Z hlediska ujetých kilometrů se zaměřte zejména na pedály, řadicí páku, volant, brzdové destičky a kotouče. Jejich opotřebení vám může napovědět, jak moc se s autem dosud jezdilo. Problémem však je, že každá z těchto součástí může být vyměněná za novější. Pokud někdo stočí tachometr u auta například o sto tisíc kilometrů (a jsou známé případy stočení i o 400 tisíc a více kilometrů), dá si pozor na to, aby laik nic nepoznal. Fyzickou kontrolu vozidla by proto měl provést nejlépe technik v nezávislém servisu.

Na systém AUTOTRACER, díky kterému si můžete jednoduše prověřit najeté km a historii ojetých aut, se podívejte zde.

Výběr článků

Načítám