Hlavní obsah

Jak šetřit při vytápění: pořiďte si moderní krbová kamna a topte ekologicky

Novinky, Krbarna.cz

Trápí vás rostoucí ceny energií a záleží vám na planetě? Zvažte pořízení krbových kamen. Přečtěte si, na co myslet při jejich výběru, když chcete topit ekologicky.

Foto: HS Flamingo

Krbová kamna

Článek

Na podzim minulého roku vzrostl prodej kamen a krbů o desítky procent. Rostoucí ceny za elektřinu a plyn potrápily nejednoho z nás a prognóza kolem zdražování je nepříznivá.

V kurzu jsou moderní krbová kamna a kotle na kusové dřevo nebo pelety – topíte v souladu s přírodou (díky obnovitelnému přírodnímu materiálu) a šetříte, protože omezujete spotřebu elektřiny.

Dřevo navíc vnáší do domova uklidňující atmosféru. Věděli to už naši předkové a víme to i my – pohled do plápolajících plamínků nejen zahřívá, ale i uklidňuje. Srovnaná polínka vedle krbu navíc provoní váš dům a poslouží i jako dekorace.

Foto: HS Flamingo

Kachlová kamna

Na co se zaměřit při výběru kamen

Ekologické vytápění ovlivňuje zejména výkon, tah do komína nebo palivo.

Výkon a okolní klima – výkon musí odpovídat velikosti prostorů, které vytápíte. Poraďte se s odborníkem, který určí tepelné ztráty a další faktory ovlivňující potřebný výkon kamen. Jinak vytápíte novostavbu, jinak kamennou chalupu v horách.

Tah do komína – špatný tah je častým problémem, před výběrem se zaměřte na: výšku komína a průměr kouřovodu. Se správným připojením kamen do komína vám poradí odborník.

Ekodesign – certifikát, který říká, že kamna jsou šetrná k životnímu prostřední = lepší tepelný výkon a nízké náklady na vytápění.

Krb, krbová vložka a krbová kamna: co je co?

Máte jasno v pojmech? Otevřený krb je něco jiného než krbová vložka či kamna.

Klasický krb je otevřené ohniště zabudované do zdi. Vypadá romanticky, ale má hlavně nevýhody – teplotu téměř nemůžete regulovat a většina vytvořeného tepla „uteče“ komínem. Účinnost výhřevnosti, tzn. kolik získáte tepla, je jen něco mezi 12 až 20 %.

Krbová vložka, také zabudovaná do zdi, je narozdíl od krbu uzavřená. Ve variantě s výměníkem vytopí i více místností. Účinnost se pohybuje mezi 60 až 70 %.

Krbová kamna oproti předchozím druhům stojí v místnosti samostatně. Ty nejlepší modely hlásají účinnost přes 90 %. Krbová kamna s výměníkem vyhřejí všechny kouty vašeho domova.

Kachlová kamna – oproti klasickým krbovým kamnům kachlová kamna déle sálají, takže udrží teplo v místnosti i po vyhasnutí.

Foto: HS Flamingo

Krbová kamna

Neplaťte předražené energie, šetřete s krbovými kamny

Krbová kamna zažívají neuvěřitelný boom, protože ceny elektrických energií a dodávek plynu stále rostou.

Jakmile si vyberete krbová kamna, budou vás hřát nejen v obývacím pokoji, neméně také „zahřejí“ i ušetřené koruny v kapse – a že jich bude dost.

Foto: HS Flamingo

Krbová kamna

Výběr článků

Načítám