Hlavní obsah

Devět knižních trháků, které čtou bankéři před spaním

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jsme Zonky. Služba, která do Česka přinesla půjčky od lidí. Půjčili jsme už přes 80 milionů korun, ačkoli fungujeme teprve 10 měsíců. A protože nejsme banka, zajímají nás lidi a jejich příběhy. Důvody, proč k nám přicházejí. Často proto, že v nich banky vidí problém, ne klienta. Jaké knihy mají po ruce bankovní úředníci, když potřebujete půjčit?

9 knižních trháků, které čtou bankéři před spaním

Článek

1. Zločin a trest

Jste na volné noze a jste na svou samostatnost hrdí? A chcete půjčit peníze? Banka vám to spočítá. Samostatná výdělečná činnost je přitěžující okolnost. Trest ve formě vyšroubovaného úroku vás pravděpodobně nemine.

2. Pýcha a předsudek

Neuspěli v minulosti, ale nechcete to vzdát? Zkrachovali jste, poučili jste se a teď chcete své zkušenosti zúročit v novém projektu? Banka na vás bude dlouhé roky koukat z patra. Takhle podnikavé lidé tam nemají úplně v lásce.

3. Mládí v hajzlu

Banka má čas. Vy ne. A jestli potřebujete vyřídit půjčku rychle, protože novou dodávku potřebujete jako sůl, pořiďte si radši sedativa. A doufejte, že těch sto podkladů k žádosti už bude stačit.

4. Kmotr

Jako každý velký šéf bývá i banka trochu paranoidní. Nasbírat zkušenosti v cizině je skvělé. Jenže banka kopečkáře nemusí. Poctivý člověk přece hned po škole pěkně zařezává někde zaměstnání. Kdo v ČR nikdy nepracoval, tomu není co věřit.

5. Jáma a kyvadlo

Jste na rodičovské, ale protože jste podnikavá a máte za sebou třeba 10 let kariéry, vymyslela jste si kavárnu nebo domácí marmelády. Jenže máte děti. A to je problém. Dokud jste v jámě rodičovské, bankovní kyvadlo vám přinese leda úrok jako věž.

6. Padesát odstínů šedi

Šedivý úředník, co už dávno zapomněl, jak vypadá reálný svět. Místo vás vidí jen položku v seznamu dlužníků. Nezajímá ho, co jste dokázali. Nezajímají ho vaše plány. Vy ho nezajímáte. Jediné, po čem jde, jsou čísla na vašem výpisu z účtu.

7. Vyhoďme ho z kola ven

Oblíbené hobby bankovních úředníků - najít na vás chyby. Ať už používají generátor náhodných čísel, filtr nekonvenčního vzhledu, nebo jen starou dobrou „preventivní opatrnost“...

8. Já, robot

V bance budete mluvit s roboty. Budou po vás chtít odpovědi, jako kdybyste byli roboti. Budete muset myslet jako roboti. A pokud nezapadnete do tabulky, na rozumnou půjčku můžete zapomenout. Ještě, že vás nemůžou sešrotovat.

9. Káťa a Oškubánek

Výchovný román, který nejspíš jednou napíšu. O všech těch, co se vás snaží oškubat, zrovna když potřebujete pomoc. Jsem totiž bývalá novinářka a vždycky jsem stála na straně slabších. A příběhů předražených půjček a zbytečných dluhů už mám až po krk.

Potřebujete peníze a máte chuť na veselejší čtení? Mrkněte na naši úvěrovou kalkulačku a další informace na Zonky.cz (www.zonky.cz). Nebo mi napište na lucie.tvaruzkova@zonky.cz. Případně volejte na 800 449 999. Jsme tu pro vás každý pracovní den od 8 do 18. V Zonky lidé půjčují lidem. Levněji a s klidem.

Výběr článků

Načítám