Hlavní obsah

Češi vydělávají na sdílení vlastních aut. Nová služba vznikla opět díky Zonky

Právě teď startuje v ČR mobilní aplikace RentBy, další originální projekt stále populárnější sdílené ekonomiky. Službu umožňující vydělávat na sdílení auta určitě uvítá spousta Čechů. Na její vývoj a spuštění se totiž sami složili přes Zonky.

Zonky.cz

Článek

„Vždycky mě zajímala auta a všechno kolem nich,“ popisuje „otec“ RentBy Jiří Čejgl, jak vůbec přišel na myšlenku sdílených aut. Se kterou pak jako velký fanoušek sdílené ekonomiky později přišel logicky právě do Zonky.cz (www.zonky.cz). „Přes rok a půl jsem dělal prodejce v autobazaru, což mě hrozně bavilo. S kamarády jsme si dokonce kdysi postavili vlastní auto a jezdili s ním na závody.“ Pak se ale Jirka přestěhoval z Pardubic do Prahy a začal pracovat jako obchodní zástupce. A po autech se mu stýskalo.

Objevil jsem možnost vydělávat díky sdílení

„Pak jsem objevil společnost Uber a možnost výdělku skrz sdílenou ekonomiku a to mě nadchlo,“ pokračuje ve svém vyprávění s úsměvem. Každý den po práci sedal za volant a vyrážel do ulic vozit lidi. „Potkával jsem spousty fajn lidí, díky ježdění jsem se konečně naučil mluvit anglicky a minulé léto jsem se rozhodl, že opustím zaměstnání a budu hledat nějaký způsob, jak se k autům vrátit naplno,“ vzpomíná Jirka.

Jiří Čejgl, tvůrce aplikace RentBy na schůzce v Zonky.cz

Přemýšlel o všem možném: „Nejdřív jsem chtěl nakoupit auta a pronajímat je studentům, ale pak jsem došel k tomu, že by to měla být nějaká aplikace spojená právě se sdílenou ekonomikou.“ Koupil si auto a zkoušel ho pronajímat přes klasické inzertní servery. „A zjistil jsem, že to funguje, že zájem by byl.“ A tak se Jirka začal shánět po někom, kdo by byl schopen mobilní aplikaci na sdílení aut mezi lidmi vyvinout. V první fázi se ale samozřejmě pídil po tom, jestli v Česku již něco takového funguje.

Chtěl jsem, aby lidi platili za skutečnou hodnotu

„Našel jsem jen internetový portál, kde si zaplatíte roční členství a pak čekáte, co z toho bude. Ale já jsem chtěl, aby mi lidi platili jen za to, co skutečně dostanou.“ Volně se pak s vývojáři inspiroval aplikací, která funguje ve Francii, Německu a Španělsku. „Moje vize do budoucna vypadá taky tak, chtěl bych propojit Česko, Polsko a další země směrem na východ. Ale to je ještě běh na dlouhou trať,“ dodává realisticky. Nejdřív ale potřeboval peníze.

Díky zájmu o sdílenou ekonomiku už samozřejmě věděl i o Zonkym (www.zonky.cz). „Ještě než běžela reklama v televizi, zaujalo mě heslo: Lidé půjčují lidem. Levněji a s klidem. Rád tyto nové služby využívám, protože vím ze zkušenosti, že s nimi opravdu hodně ušetřím.“ O bance vůbec neuvažoval. „Navíc jsem podnikal prvním rokem, tudíž jsem nemohl doložit daňové přiznání za minulý rok. To by mi žádná banka neodpustila. Půjčka od lidí je samozřejmě mnohem i výhodnější,“ dodává ještě.

„Zadat poptávku mi netrvalo víc než 15 minut. Druhý den mi volala slečna z péče o zákazníky, ptala se ještě na nějaké doplňující informace. Pak jsem vystavil příběh na tržiště a do tří, maximálně čtyř hodin, se na mojí půjčku ve výši 150 000 složilo 179 lidí!“, vypráví s nadšením. Díky důvěře lidí se Jirkovi povedlo aplikaci k prvnímu červnu 2016 spustit a do rodiny služeb sdílené ekonomiky v České republice přibyl další aktivní člen jménem RentBy.

„Zájemci se mohou do aplikace registrovat a základní informace najdou i našem webovém portálu www.rentby.cz. S vývojáři jsme si dávali záležet na tom, aby web i aplikace samotná byly uživatelsky co nejvíce jednoduché.“ Do dalších měsíců má Jirka v plánu umožnit registraci a přístup k profilu a účtu přes web. A komu je aplikace určena? „Všem, kteří by chtěli nechat své auto vydělávat, když jim většinu týdne stojí před domem. Všem, kteří si chtějí půjčit dopravní prostředek a zkvalitnit tak úroveň veřejné dopravy. Všem fér lidem, kteří se chtějí podělit s fér lidmi. Tak, jak to chodí na i na Zonky.“

Taky hledáte férovou půjčku pro férové podnikání? Vyzkoušejte úvěrovou kalkulačku na Zonky.cz (www.zonky.cz), kde najdete i podrobnosti. Napište šéfce služby na lucie.tvaruzkova@zonky.cz nebo zavolejte linku péče - v pracovní dny od 8 do 18 h na 800 449 999. Zonky. Lidé půjčují lidem. Levněji a s klidem.

Výběr článků

Načítám