Hlavní obsah

10 důvodů, proč jsou datovky lepší než maily a dopis

Komerční článekO2 Czech Republic a.s.

Jen málokdo z nás si libuje v komunikaci se státní správou. Úředníci bývají často přehlceni a na jejich odpověď se načekáte. Navíc, pošlete-li zásilku obyčejně, hrozí, že nebude prokazatelně doručena.

Foto: O2 Czech Republic a.s.

Ilustrační fotografie

Článek

Řešením jsou datové schránky. Mít svou datovku se vyplatí opravdu každému. Proč?

1. Je to zadarmo

Všichni občané i firmy neplatí za odeslání či přijetí datové zprávy od úřadu ani korunu.

2. Nemusíte se vláčet na poštu ani na úřad

Lepení obálek, čekání ve frontách je díky datovkám minulostí. Vše zařídíte z pohodlí domova či kanceláře. Stačí vám pouze internetové připojení a zřízenou datovou schránku.

 3. Je to bezpečné

V době, kdy může být každý únik dat likvidační, jsou datovky jako váš bezpečnostní trezor. Veškerý obsah komunikace s úřady je šifrovaný. Neprolomil by je ani James Bond.

4. Víte, s kým mluvíte

Vždy je naprosto zřetelné, kdo je příjemce a odesilatel zprávy. Komunikační šumy jsou eliminovány.

5. Nepřijdete o žádnou zprávu

Veškerou korespondence s úřady vám datovka pohodlně připomene přímo do vašeho soukromého e-mailu nebo SMS.

6. Komunikace už nikdy nebude chaos

Doručené a odeslané zprávy přes vaši datovku se po 90 dnech smažou. Chcete-li si je však archivovat, máte šanci. Můžete si je ukládat do svého počítače.

 7. Datovky mají váhu

Úkony učiněné přes vaši datovku mají úplně stejnou váhu a právní účinky jako úkony, které jste učinili písemně (jako kdybyste na úřadě byli osobně).

8. Vzdálenost pro vás není limitem

Stále větší počet lidí nepracuje v kanceláři. Roste populace digitálních nomádů, kteří odjíždějí na zimu třeba do Asie nebo Austrálie. Ani tisícikilometrová vzdálenost od domova jim nezabrání podat v termínu daňové přiznání či vyřídit jinou úřední korespondenci. Mohou to udělat třeba z pláže.

9. Stěhujete se? Nevadí

Průměrný Čech se za život odstěhuje aspoň dvakrát. Adresy a osobní doklady měnit musí, kdežto datovka vám zůstane navždy.

 10. Administrativa jedním klikem

Víte, co všechno datovky umí? Zjistíte díky nim přehled o vaší zdravotní péči od zdravotní pojišťovny. Všichni řidiči snadno zjistí, kolik bodů nasbírali v rámci bodového systému. Velmi jednoduše díky nim získáte také výpis z rejstříku trestů, případně zjistíte, kdy vám končí platnost pasu nebo občanského průkazu.

Jak tedy na to? Zařídit datovku můžete i na dálku

Pro zařízení datovky z pohodlí domova musíte mít ověřený elektronický podpis. V případě, že ho ověřený nemáte, nemusíte se děsit. Zařídit se ho můžete na libovolné pobočce Czech POINTu, kterou najdete takřka na každé poště nebo úřadu. S platným elektronickým podpisem už vám stačí jen vyplnit elektronickou žádost, kterou najdete na webu Datoveschranky.info. Pokud už

máte elektronický podpis ověřený, můžete žádost poslat na adresu posta@mvcr.cz, anebo ji osobně přinést vyplněnou na podatelnu Ministerstva vnitra. Datovou schránku vám úřady zřídí během několika minut.

Výběr článků

Načítám