Hlavní obsah

Očima Saši Mitrofanova: Princip PPP: poddaní potřebují panovníka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Úřad pro dohled nad hospodařením politických stran po důkladném prošetření zjistil, že v roce 995 Vršovci při vyvraždění Slavníkovců porušili hned několik pravidel politického soutěžení. Protizákonné konání je však v tomto případě promlčeno. Dělám si legraci, že.

Foto: Milan Malíček

Alexandr Mitrofanov

Článek

Ale prezidentská kampaň Miloše Zemana podle výsledků kontroly Úřadu pro dohled nad hospodařením politických stran obešla základní princip, jakým způsobem se má volební propagace financovat.

Zeman také protizákonně nevykázal výjezdy do krajů za veřejné peníze. Prezident pochybení odmítl a požadoval, aby instituce výsledky kontroly utajila.

A co? A nic. Má prezidentskou přestupkovou imunitu.

Zeman si zvykl, při vědomí neduživosti politiků a otrocké oddanosti voličů, kteří ho dvakrát za sebou poslali do prezidentského úřadu, že se může chovat jako česká karikatura báťušky cara. Nebo současného neoficiálního cara Vladimira Putina.

Nepatrný rozdíl je v tom, že Putina ruské soudy nikdy, natož opakovaně jako Zemana, neprohlásily za lháře. Ani by nemohly. V Česku naštěstí nejsou soudy podřízeny Hradu tak, jak jsou ruské soudy poplatné Kremlu a plní jeho pokyny.

Soudně uznaný lhář byl dvakrát za sebou zvolen prezidentem. Premiérem je zas osoba, kvůli jejímž zvláštním obchodním praktikám hrozí Česku zastavení dotací Evropské unie.

Andrej Babiš hlasitě křičí, že s Agrofertem nemá nic společného. Zároveň Agrofert provozuje stovky mailů zástupců hnutí ANO. Babišova reakce?

„Protože to hnutí používá od vzniku, používáme to stále. Ptáte se na to každý rok, tak si to už jednou zapište. Je to od roku 2012, je to stálé, a bude to tak. Jste schopni to pochopit?“

Mluví jak arogantní papaláš ve stylu někdejších komunistických aparátčíků. Kdo by o tom pochyboval. Ale je stále premiérem a má pevnou voličskou základnu, která ho před říjnovými volbami do Sněmovny naplňuje nadějí, že po nich zahájí sestavení nové vlády.

Navíc mu to, v rozporu s jakýmikoli pravidly, slíbil opakovaně soudem uznaný lhář, t. č. prezident České republiky.

Ve druhé polovině 19. století byli ruští odpůrci carského režimu přesvědčeni, že stačí zabít monarchu a všechno se změní. Nic se nezměnilo. Nešlo o cary, ale o obyvatelstvo, které zanedlouho opěvovalo nové panovníky, Lenina a Stalina.

Čeští odpůrci Zemana a Babiše často žijí v přesvědčení, že stačí vyměnit tyto dva muže u kormidla moci a všechno se zlepší. S jejich živnou půdou pak prý uzavřou mír.

Jenže Zeman a Babiš jsou takoví proto, že je takové chtějí jejich voliči mít. Platí princip PPP: poddaní potřebují panovníka. Až zmizí ti dva, vytvoří si jiné. A nastane takový boj za mír, že tady nezůstane kámen na kameni.

Reklama

Výběr článků

Načítám