Hlavní obsah

Očima Saši Mitrofanova: Není Zeman jako Zeman

Novinky, Alexandr Mitrofanov

Foto: Milan Malíček

Alexandr Mitrofanov

Článek

Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman odmítl pozvání od prezidenta Miloše Zemana zde. To na Hradě nevidí rádi. Jaksi se ustálilo, že každý, koho Zeman chce vidět, všeho nechá a hned tam spěchá. Není divu, že si prezident na tento stav zvykl a jeho porušení vnímá jako neúctu k majestátu.

Hlava státu ale není v našem systému ústřední postavou. Rozhovory, které z vlastní vůle nebo dle přání přicházejících vede s jednotlivými aktéry společnosti, mají opodstatnění v případě, že slouží k lepšímu výkonu role, kterou prezident může mít, a to moderátora politických a jiných sporů s moudrou snahou najít kompromisní cestu. Což by bylo v souladu s tím, co sliboval na začátku své prezidentské cesty Miloš Zeman, když z něj ještě tak okatě nekoukal Bob.

Dnes je na Hradě člověk, který slouží spoustě věcí, moudrost mezi nimi však chybí. Horuje pro Rusko, Čínu, Andreje Babiše a drony, dělá všechno možné, aby svým oblíbencům z výše svého postavení pomohl. V kauze Čapí hnízdo dobrovolně běhá Babišovi pro pivo. Pavel Zeman našel pro odmítnutí pozvánky na Hrad formální důvod. Ale stojí za to připomenout, co řekl v Otázkách Václava Moravce 17. září:

„Otázka do Brna na Pavla Zemana. Vás si pozval prezident republiky Miloš Zeman, abyste řekl svůj pohled na kauzu Čapí hnízdo? A v případě, že byste byl pozván, tak co byste na to pozvání odvětil?

„Otázka do Brna na Pavla Zemana. Vás si pozval prezident republiky Miloš Zeman, abyste řekl svůj pohled na kauzu Čapí hnízdo? A v případě, že byste byl pozván, tak co byste na to pozvání odvětil?

„Otázka do Brna na Pavla Zemana. Vás si pozval prezident republiky Miloš Zeman, abyste řekl svůj pohled na kauzu Čapí hnízdo? A v případě, že byste byl pozván, tak co byste na to pozvání odvětil? Pavel ZEMAN, nejvyšší státní zástupce

„Otázka do Brna na Pavla Zemana. Vás si pozval prezident republiky Miloš Zeman, abyste řekl svůj pohled na kauzu Čapí hnízdo? A v případě, že byste byl pozván, tak co byste na to pozvání odvětil? Pavel ZEMAN, nejvyšší státní zástupce --------------------

„Já pozván nejsem, nebyl jsem, předpokládám, že asi ani nebudu. Pokud přesto byl nějaké pozvání obdržel, tak bych ho odmítl s díky.“

Ve stejném pořadu, který byl vlastně věnován opravě zavádějících výroků Miloše Zemana v kauze Čapí hnízdo, se pak Pavel Zeman ztotožnil se slovy předsedy Nejvyššího správního soudu Josefa Baxy.

O politicích, kteří se vměšují do justice, Baxa řekl: „Chtějí mít prostě vliv. Chtějí mít vliv nad vším, co se vlastně v zemi děje. A to myslím, že není, asi nepochopili pořád, jaký je rozdíl mezi jaksi vládou většiny, vládou shromáždění a vládou práva, že vládnout má právo, ne konkrétní většina, která má momentálně nějakou hlasovací mašinérii k dispozici...“

Není Zeman jako Zeman. Na Hradě to taky vědí. Nejvyššího státního zástupce může odvolat ministr spravedlnosti a vláda to musí schválit. Dosluhující premiér (ne tak ministr spravedlnosti) je zárukou, že by nešel na ruku pomstychtivosti Miloše Zemana. Blíží se ale volby a nová hlasovací mašinérie vyfutrovaná hlasy příznivců ANO by toho „nesprávného“ Zemana semlít mohla.

Alexandr Mitrofanov

Komentátor. Zabývá se vnitropolitickým děním a tématy spojenými s vývojem v Rusku. Získal Cenu křepelek (1994), Cenu Ferdinanda Peroutky (2000), Cenu Karla Havlíčka Borovského (2015) a Cenu Jiřího Ješe za komentář (2016). Vydal knihy Za fasádou Lidového domu (1998) a Politika pod pokličkou (2002, s Markétou Maláčovou), podílel se na sborníku Bludné cesty sociální demokracie (2005). Je aktivní jako mikrobloger @AlexandrMitrofa.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám