Hlavní obsah

Očima Saši Mitrofanova: Nejde tolik o Zemana, ale o záchranu důvěry v politiku

Novinky, Alexandr Mitrofanov

Foto: Milan Malíček

Alexandr Mitrofanov

Článek

Skupina senátorů chystá žalobu na prezidenta Miloše Zemana za hrubé porušování Ústavy ČR. Připravuje právní analýzu. Žalobu by chtěli veřejnosti představit do měsíce zde.

Klub pro liberální demokracii - Senátor 21, který tuto žalobu oznámil, není početný, má šest členů. Postupuje sice podle Ústavy, ale šance na dotažení celé věci do konce, tedy k tomu, čemu se v USA říká impeachment a u nás odvolání prezidenta z funkce, není momentálně téměř žádná.

Příslušný článek Ústavy říká: „K přijetí návrhu ústavní žaloby Senátem je třeba souhlasu třípětinové většiny přítomných senátorů. K přijetí souhlasu Poslanecké sněmovny s podáním ústavní žaloby je třeba souhlasu třípětinové většiny všech poslanců; nevysloví-li Poslanecká sněmovna souhlas do tří měsíců ode dne, kdy o něj Senát požádal, platí, že souhlas nebyl dán.“

Z nevládních demokratických stran se opakovaně odmítá k podobné žalobě připojit ODS. Mám-li zjednodušit její námitky, vychází z toho, že proti větru se nečůrá. Modří už kvůli tomu jednou zpražili Piráty, kteří spolu s TOP 09, STAN a lidovci jsou této myšlence nakloněni.

Každý zájemce ale i bez kalkulačky skutečně spočítá, že za současného rozložení sil v parlamentu schválení ústavní žaloby na prezidenta neprojde. Volby zajistily, že většinu mají zástupci občanů, pro které je porušování Ústavy nevýznamné.

Z hlediska těchto voličů dělají jejich strany jen dobře, že se nenechají zatáhnout do ústavních procedur. Bude snad kvůli tomu pivo levnější? Jenže politici, kteří žalobu oznámili, stejně jako ti, kteří se k nim chtějí přidat, mají jiné voliče.

Populisté, nacionalisté, xenofobové, komunisté slouží svým příznivcům a jsou závislí na jejich hlasech. Ale liberální demokraty dokážou udržet při politickém životě zásadně odlišní členové společnosti. A tito lidé potřebují být ujištěni, že „nahoře“ mají své zástupce, kteří se budou snažit udělat, co po nich žádají, i kdyby měl momentálně navrch někdo jiný.

Pod letitou Manifestační peticí za odstoupení prezidenta Miloše Zemana je přes 111 000 podpisů zde. Pod novější peticí Poslanci a senátoři, zastavte Miloše Zemana je přes 22 000 podpisů zde. V případě, že je pod některou z petic podepsáno více než 10 000 občanů, zařadí se po provedeném šetření věcně příslušného orgánu Senátu její projednání na pořad nejbližší schůze Senátu.

Alexandr Mitrofanov

Komentátor. Zabývá se vnitropolitickým děním a tématy spojenými s vývojem v Rusku. Získal Cenu křepelek (1994), Cenu Ferdinanda Peroutky (2000), Cenu Karla Havlíčka Borovského (2015) a Cenu Jiřího Ješe za komentář (2016). Vydal knihy Za fasádou Lidového domu (1998) a Politika pod pokličkou (2002, s Markétou Maláčovou), podílel se na sborníku Bludné cesty sociální demokracie (2005). Je aktivní jako mikrobloger @AlexandrMitrofa.

Ústavní činitelé, kteří zahájili proces podání ústavní žaloby na prezidenta Zemana, pouze plní svou povinnost vůči voličům. Aby ti úplně neztratili důvěru v to, že věci mají smysl. Dokonce i v politice.

Reklama

Výběr článků

Načítám