Hlavní obsah

KOMENTÁŘ: Zemanův další laciný útok na Sobotku - Jiří Pehe

Novinky, Jiří Pehe

Mnozí komentátoři a dokonce i politici argumentují, že kontroverzními výroky prezidenta Miloše Zemana se už ani nemá smysl zabývat. Prezident je prostě „takový“. Útočí na lidi, které nemá rád, hodně mluví, občas i vulgárně. Nic s tím prý nenaděláme, je koneckonců zvolen přímo lidem.

Foto: Milan Malíček, Právo

Jiří Pehe

Článek

Jenže některá vyjádření prezidenta by jen tak zapadnout neměla. Když kupříkladu prohlásí, že v čele sociální demokracie by měl stát někdo, kdo připraví zemi na obranu před migrační vlnou, měli bychom požadovat, aby prezident vysvětlil, co tím myslí.

Za prvé by měl prezident vysvětlit, jaká konkrétní opatření k „obraně země“ před migrační vlnou by měl přijmout onen někdo v čele ČSSD, kterým dle Zemana evidentně není Sobotka (pokud prý nezmění svůj postoj k běžencům).

Co na tom, že i kvůli politice Sobotkovy vlády v ČR, jak známo, u nás skoro žádní běženci nejsou. Jaká další opatření jsou dle prezidenta zapotřebí?

Víme, že česká armáda nacvičovala spolu s cizineckou policií, jakým způsobem by pomohla při rychlém obnovení hraničních kontrol, pokud by to bylo zapotřebí.

Tajemné náznaky

I Zeman na jedné debatě prohlásil, že je spokojen s časem, v jakém by takové zavření hranic bylo možné provést. Pokud má další nápady, proč nám je nesdělí? Proč místo toho jen tajemně naznačuje, že ČR pod vedením Sobotky není dostatečně připravena.

Druhou rovinu prezidentova nejnovějšího výpadu proti Sobotkovi tvoří obvinění, že premiérův postoj k běžencům je sám o sobě jaksi nebezpečný. V čem ale konkrétně?

Sobotka není žádný „vítač“ nebo „sluníčkář“, jak se teď pěkně říká. Jen opakuje, že k lidem, kteří prchají před válkou a perzekucí, se máme chovat slušně. A že lidi, kteří prchají před Islámským státem, nemůžeme házet do jednoho pytle s teroristy Islámským státem vyslanými.

Jinak vybízí k posílení ochrany evropských hranic, k zavedení hotspotů a jasnému oddělování ekonomických a politických migrantů atd. A k nelibosti mnoha lidskoprávních organizací hájí i postup ministerstva vnitra při umisťování zachycených běženců do detenčních center.

Samota po boku Merkelové

Úplná „podpásovka“ ze strany Zemana vůči premiérovi pak je tvrzení, že když Sobotka nezmění svůj postoj, zůstane v Evropě osamocen po boku Angely Merkelové.

Ponecháme-li stranou, že proti Merkelové se nepostavila žádná západní země, jen tyto země postupně, ostatně stejně jako Německo, zpřísňují svoji imigrační politiku, v čem konkrétně právě Sobotka stojí po boku Merkelové?

Její otevření Německa syrským uprchlíkům kritizoval a vyjádřil podporu bavorskému premiérovi Seehoferovi v jeho snaze přesvědčit kancléřku, aby se počet migrantů do Německa výrazně snížil.

Chvála Fica

Víme, že Zemanovi se nelíbí, že se ČR nepřipojila k žalobě na EU kvůli uprchlickým kvótám. Co to má ale společného se Sobotkovým postojem k uprchlické krizi? V tomto případě jde přeci primárně o postoj k EU. Tedy o to, zda jsme ochotni respektovat rozhodnutí přijaté kvalifikovanou většinou, i když se nám nelíbí.

Už teď se dá ostatně téměř s jistotou říct, že ani Slovensko, ani Maďarsko se svými žalobami neuspějí, i když to třeba nevypovídá nic o věcné správnosti či nesprávnosti přijatého evropského řešení.

Zeman chválí slovenského premiéra Roberta Fica za jeho silácká prohlášení, která se nesou v tom duchu, že i kdyby Slovensko s žalobou neuspělo, žádné uprchlíky nepřijme.

Jiří Pehe

Politický analytik a spisovatel. Zaměřuje se především na dění ve střední a východní Evropě.

Dva roky působil jako ředitel politického odboru Kanceláře prezidenta republiky Václava Havla.

V současnosti je ředitelem New York University v Praze a vede Pražský institut pro demokracii, ekonomii a kulturu Newyorské university (PIDEC).

Zapomíná dodat, že Slovensku v takovém případě mohou hrozit těžké sankce. Neměl by před tím, než začne kritizovat Sobotku, že se nechová jako Fico, vysvětlit občanům, jaké dopady to může mít pro nás?

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám