Hlavní obsah

KOMENTÁŘ: Rozpočet krajů je bitevní pole příštích voleb – Jiří Pehe

Novinky, Jiří Pehe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na první pohled jde jenom o technicko-finanční záležitost, když ministr financí Andrej Babiš odmítá navýšit v příštím roce krajům finance o celkových 3,5 miliardy korun. Navýšení mělo vyplynout z novely zákona o rozpočtovém určení daní, kterou by ovšem nyní Babiš rád o rok odložil. Důvodem je prý napjatý státní rozpočet.

Foto: Milan Malíček, Právo

Jiří Pehe

Článek

V současnosti získávají kraje u DPH 7,86 procenta z celkového výnosu. Nově by měly mít 8,92 procenta, což by znamenalo právě oněch 3,5 miliardy korun navíc.

Ačkoli novela už prošla prvním čtením ve Sněmovně, Babiš na jednání vlády s Asociací krajů ale podle vlastních slov „přišel s myšlenkou, jestli by se těch tři a půl miliardy mohlo v rámci koalice řešit znovu“. To by znamenalo, že vláda novelu z PS stáhne.

Premiér Sobotka ovšem navýšení krajských rozpočtů podporuje. Případné odložení podmiňuje mimořádnou dotací, která by chybějící peníze nahradila. Prohlásil, že pokud by se účinnost novely měla odložit o jeden rok, tak jedině na základě dohody s kraji, jejíž součástí by měla být odpovídající rozpočtová kompenzace.

Občan, který se zajímá o politiku jen povrchně, může usoudit, že spor o 3,5 miliardy navíc pro kraje je skutečně jen otázkou rozpočtové zodpovědnosti a ministr Babiš zase jednou vystupuje jako dobrý hospodář. Sobotkův odpor se zdá být malicherný a rozpočtově nezodpovědný.

Až na to, že v příštím roce se budou konat veledůležité krajské volby, které předurčí do jisté míry výsledky voleb do Sněmovny o rok později. A Babišovo ANO by rádo v krajích dosáhlo podobného výsledku, jakého dosáhlo v loňských komunálních volbách, kde zvítězilo ve většině velkých měst. V krajích přitom už druhé volební období dominuje ČSSD.

Souboj o krajské rozpočty je tedy do značné míry i soubojem o výsledky voleb v příštím roce. Pokud by se Babišovi podařilo oddálit platnost novely o rozpočtovém určení daní o rok, aniž by zároveň musel kraje odpovídajícím způsobem kompenzovat, kraje by v příštím roce hospodařily s menším rozpočtem, než pro jaký naplánovaly řadu projektů. Horší silnice, hůře financovaná zdravotnická zařízení, jakož i nedokončené projekty, s nimiž se už počítá, by se jistě dobře hodily jak opozici, tak Babišovu ANO.

Až by Babiš za rok vykresloval neúspěchy ČSSD ve vedení krajů, kdo by si vzpomněl, že kraje si mohly počínat lépe, kdyby ministr financí s tváří starostlivého hospodáře nesnížil jejich financování o 3,5 miliardy korun?

Jelikož je tedy zřejmé, že v bitvě o krajské rozpočty jde i o výsledky příštích krajských voleb, sledujme pozorně, jak celá věc dopadne. Pokud si ČSSD nechá od Babiše nakonec vnutit jeho „škrty“, nevěstí to pro ni nic dobrého.

Na druhou stranu si ČSSD nemůže v celé záležitosti počínat jako slon v porcelánu, protože jinak ji Babiš obviní, že chce v podobě zvýšení krajských rozpočtů uplatit voliče.

Jiří Pehe

Politický analytik a spisovatel. Zaměřuje se především na dění ve střední a východní Evropě.

Dva roky působil jako ředitel politického odboru Kanceláře prezidenta republiky Václava Havla.

V současnosti je ředitelem New York University v Praze a vede Pražský institut pro demokracii, ekonomii a kulturu Newyorské university (PIDEC).

Hraje se o hodně. Ti, kdo Babišovi ještě stále věří, že není politik, by měli dění okolo krajských rozpočtů bedlivě sledovat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám