Hlavní obsah

KOMENTÁŘ: Diplomat - Josef Koukal

Novinky, Josef Koukal

Neměl by se konat zemětřas? Policejních reforem jsme zažili několik a pokaždé je provázely tektonické otřesy. Jenom ta poslední za Milana Chovance, kdy se organizačně zastřešovaly protimafiánský s protikorupčním útvarem.

Josef Koukal

Článek

Vypadalo to málem na pád vlády, možná si někdo vzpomene na billboardy Andreje Babiše „Zasloužíme si lepší Česko. Bez politiků, co likvidují nezávislou policii.“

Nebo v roce 2009. Tehdy Ivan Langer měnil celou filozofii policejní práce, chtěl ji přiblížit veřejnosti ve smyslu hesla „pomáhat a chránit“, jímž nechal potisknout i služební auta. A protože tehdy nahradil převažující služební barvu ze zelené na modrou, dokonce se spekulovalo, zda se nesnaží podprahově vnutit voličům stranický design ODS.

Při zpětném pohledu bychom se vlastně museli usvědčit z paranoie. Chovanec ani Langer se ve funkcích nezabetonovali, kde je jim dnes konec. Změny, ať jim byl přisuzován ve své době jakýkoli politický podtext, měly své racionální jádro. A ačkoli nic zásadního nepřinesly, nic zvlášť ani nepokazily.

Kdybyste chtěli kupříkladu z výročních zpráv Nejvyššího státního zastupitelství za poslední tři roky zhodnotit působení Národní centrály proti organizovanému zločinu, dostalo by se vám tak nemastných podkladů, že si neuděláte obrázek, zda reforma k něčemu byla. Policejní srdcař Robert Šlachta, kterého smetla, sice poskytuje rozhovory na téma, jak vše bylo špatně, protože však míří do politiky, nastal onen okamžik, kdy už jej nemůžeme brát jako čistého experta.

Ministr vnitra Jan Hamáček s policejním prezidentem Janem Švejdarem ve čtvrtek představili ambiciózní projekt centrálního analytického pracoviště, na kterém by se shromažďovaly informace z celé republiky, praktickou věc, která by měla policii usnadňovat komunikaci dovnitř i navenek. Organizačně jde o krok srovnatelný se tři roky starým sjednocením specializovaných pracovišť.

Policie zřídí nové pracoviště, kam se budou sbíhat informace. Osud NCOZ není jasný

Domácí

Jan Hamáček je nedoceněný diplomat. Nejen že v létě ustál masivní atak na opuštění vlády ze strany prezidenta v době vyjednávání o obsazení postu ministra kultury. Nebýt jeho asertivity, mohli jsme mít vládu opřenou o KSČM a SPD. Nyní možná prosadil policejní reorganizaci, aniž si toho někdo z politického protipólu zvlášť všiml.

Josef Koukal

Komentátor deníku Právo. Zabývá se tématy z oblasti justice a kriminálními kauzami. Od roku 1993 byl redaktorem Českého deníku, Denního Telegrafu, Svobodného slova a Zemských novin, spolupracoval externě s Českým rozhlasem a dalšími, převážně tištěnými médii. V Právu působí od roku 2006.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám