Hlavní obsah

Očima Saši Mitrofanova: Piráti bez chutě vyrazit na zteč

Novinky, Alexandr Mitrofanov

Foto: Milan Malíček

Alexandr Mitrofanov

Článek

Ruské rádio Echo Moskvy je jedním z ostrůvků pozitivní deviace v tamním mediálním prostoru. Na svém serveru předevčírem zveřejnilo dlouhý rozhovor s předsedou Pirátů Ivanem Bartošem. Naštěstí je u toho originální video, protože ruský překlad je na řadě míst nepřesný zde.

Mne v Bartošově rozhovoru zaujaly věci téměř filozofické. Základem je věta: „Já nesouhlasím s tím, že by se svět měl polarizovat.“ Jako prostředek k ustálení poměrů v podobě, kterou by si přál, navrhuje: „Pokud chceme, aby liberální demokracie, a ta dostává na zadek v celé Evropě, v celém světě, přežila, a tak se musíme bavit s těmi lidmi, kteří volí variantu neliberální demokracie.“

Když šlo o rozhovor pro ruské médium, je na místě připomenout narodniky v 19. století, kteří měli základní myšlenku, že liberální inteligence se musí sbližovat s lidem (neliberálním), neboť liberálové údajně ztratili spojení s „lidovou moudrostí“ a „lidovou pravdou“. Dnes by se řeklo, že nemají Vysokou školu života. Narodnici ztroskotali, bolševici pak slíbili, že bude líp, a lid byl z nich paf, než ho začali decimovat.

Včera vydali Piráti dvě stanoviska k jednání Sněmovny, kterou ovládá kombinace ANO+SPD+KSČM. Šéfem sněmovní kontrolní komise pro GIBS byl zvolen poslanec ANO Jiří Mašek. „Strana Andreje Babiše tak porušila dohodu s ostatními parlamentními stranami v obsazovaní čelních postů sněmovních kontrolních komisí, které měly v zájmu ochrany demokracie připadnout opozičním stranám,” uvedl předseda klubu Pirátů Jakub Michálek.

„Poslanecká sněmovna dnes nezvolila nominantku Pirátů Miloslavu Pošvářovou do Dozorčí rady Státního fondu dopravní infrastruktury... Opět jsme mohli v přímém přenosu sledovat triumf politického handlu nad zvolením skutečného odborníka s praxí. Navíc tím opět nebyl dodržen tolikrát zmiňovaný princip poměrného zastoupení, který Pirátům přiznával jedno místo v této dozorčí radě,“ stojí v prohlášení poslance Pirátů Ondřeje Polanského.

Během pražské demonstrace proti formující se vládě s extremisty a s trestně stíhaným Andrejem Babišem v čele jsem stál vedle menšího oddílu mladých lidí pod vlajkou Pirátské strany. Splynuli s lidem dokonale, na průběh protestu žádný vliv neměli (stejně jako zástupci jiných stran). Bartoš v rozhovoru pro Echo Moskvy řekl: „Bohužel je chápána politika i v České republice jako politika výrazných lídrů... Primárně zastávám názor No leaders, no nation.“

Opačný přístup ukázal včera Jan Farský zde. A to mají Starostové a nezávislí poloviční volební výsledek v porovnání s Piráty, kteří možná jen nechtějí být lídry a nechtějí polarizovat. Na zteč tedy vyrážejí polarizátoři, kterým nevadí být lídry. Piráti vydávají prohlášení.

Alexandr Mitrofanov

Komentátor. Zabývá se vnitropolitickým děním a tématy spojenými s vývojem v Rusku. Získal Cenu křepelek (1994), Cenu Ferdinanda Peroutky (2000), Cenu Karla Havlíčka Borovského (2015) a Cenu Jiřího Ješe za komentář (2016). Vydal knihy Za fasádou Lidového domu (1998) a Politika pod pokličkou (2002, s Markétou Maláčovou), podílel se na sborníku Bludné cesty sociální demokracie (2005). Je aktivní jako mikrobloger @AlexandrMitrofa.

Reklama

Výběr článků

Načítám