Hlavní obsah

Očima Saši Mitrofanova: Vy na nás se Zemanem, my na vás s Krylem

Foto: Milan Malíček

Alexandr Mitrofanov

Článek

Začínalo to slibně. Znovuzvolený prezident řekl, že chce být méně sebevědomý a arogantní a více pokorný. Premiér se nechal slyšet, že není dobře, že společnost je rozdělená. Rýsoval se těžký, ale férový smír.

V dalších chvílích začal premiér veřejně kádrovat redaktorku DVTV skrz její matku, aby nemusel odpovídat na regulérní, pro něj nepříjemnou otázku. Byl to ohromný začátek scelování společnosti. Za dva dny se omluvil, ale nikoli na kamery, před kterými útočil, jen na sociální síti.

Miloš Zeman naskočil na stejného koně. Redaktorovi ČT se vysmál, že má hlas jako mutant. Pak pokračoval: „Pražská kavárna, což je takové společenství sebe se utvrzujících lidí, kteří v životě příliš mnoho nedokázali, teď asi, pokud nebude chtít pět let fňukat, že neprošel její kandidát, bude muset zavřít ústa. Zdůrazňuji, zavřít ústa.“ zde.

To bylo státnické poselství prezidentovo k 2 701 206 občanům České republiky ze všech krajů, které ve své obvyklé pravdomluvnosti uvedl jako „pražskou kavárnu“. Výstup v prezidentově štábu pak touhou po znovusjednocení společnosti překypoval zde. Agresivní muž se později omluvil, ale podle vlastních slov „jenom formálně“.

V neděli ráno přišel e-mail, v němž pisatel jásal: „Naši občané nejsou hloupí a povolební průběh všemu dobrému pomůže. Ano, blíží se Vítězný únor po 70 letech. V r. 1948 to byli bolševici a nyní to bude vítězství nad politicko-zločineckými gangy, které po r. 1990 začaly vysávat a dusit naši společnost.“

Po roce 1992 formoval českou společnost Václav Klaus. Zemanovi v sobotu řekl: „Těším se na to, až se tebe zeptám, kolika procenty hlasů jsem k tomu tvému 51,8 procenta hlasů přispěl. S tím, že můj odhad je tak něco kolem pěti procent.“ – „Ve tvém konkrétním případě zcela výjimečně na rozdíl od těch jiných ti, kamaráde, těch pět procent uznávám,“ blahosklonně odvětil Zeman.

To ale není všechno. E-mail byl podepsán: „Ing. Luděk Šarman, zastupitel, předseda komise IPRM, Bruntál“. Takže žádný řadový čtenář. Stránka města Bruntál takového zastupitele zná – je za ANO. Nevím, co si mám myslet. Za prvé: Nebyl Andrej Babiš jednou z postav, které utvářely ekonomický život za pomoci tehdejších politiků? A za druhé: Mám 25. února dávat bacha na ANO?

Abychom nezapomněli: 2 701 206 občanů České republiky dostalo jasný vzkaz od prezidenta. Mají zavřít ústa. Možná by mu nevadilo, kdyby se přitom projevovali takto.

Alexandr Mitrofanov

Komentátor. Zabývá se vnitropolitickým děním a tématy spojenými s vývojem v Rusku. Získal Cenu křepelek (1994), Cenu Ferdinanda Peroutky (2000), Cenu Karla Havlíčka Borovského (2015) a Cenu Jiřího Ješe za komentář (2016). Vydal knihy Za fasádou Lidového domu (1998) a Politika pod pokličkou (2002, s Markétou Maláčovou), podílel se na sborníku Bludné cesty sociální demokracie (2005). Je aktivní jako mikrobloger @AlexandrMitrofa.

Něco mi ale napovídá, že mu hodně těchto občanů odpoví posledními třemi slovy Písně Neznámého vojína od Karla Kryla.

Reklama

Výběr článků

Načítám