Hlavní obsah

Očima Saši Mitrofanova: Dámy a pánové, chlapci a děvčata, je tu kandidát Horáček

Novinky, Alexandr Mitrofanov

Foto: Milan Malíček

Alexandr Mitrofanov

Článek

Webová stránka prvního oficiálního kandidáta na prezidenta České republiky ve volbách 2018 Michala Horáčka je zajímavé čtení. I když trochu vyvolává v paměti Hamletova Slova, slova, slova, protože je to upovídané. A také mírně baví snahou autora zdůraznit, že je v lecčem jednička.

Mám ale za to, že Horáčkovi patří poděkování za zavedení zvyku, který v českém prostředí běžný nebyl. To je majetkový a zdravotní striptýz. Po Horáčkovi bude každý další aspirant na Hrad, který se tomuto veřejnému obnažování vyhne, méně důvěryhodný.

Sám kandidát kvalitu svého písemného exposé cítí, proto i na tiskovce po oznámení o tom, že chce na Hrad, odmítl reagovat na některé otázky s tím, že komplexní odpovědi jsou na jeho webu. To je metoda, která je dobrá pro intelektuála, ale zhoubná pro uchazeče o funkci hlavy státu. Představte si Miloše Zemana, který na mítinku někde v Moravskoslezském kraji odkazuje tazatele na svůj esej nebo rozhovor, a přímo, stručně, srozumitelně promluvit nechce.

Zeman se v tomto srovnání nevynořil náhodou. Teď ho zrovna ve zmíněném kraji požádali, aby kandidoval zas, protože tak prý zabrání pražskému Majdanu. Nelze se divit lidem s podobným smýšlením, kteří věří mýtům a lžím, ale pro Zemana jsou – jako ostatně vždy v jeho kariéře – důležitým palivem pro jeho vehikl. Jestliže protikandidát nedokáže tyto občany přesvědčit, že je pro ně přijatelnější než Zeman, bude mít velké problémy s hlasy.

Horáček nejdříve všechny ujistil, že proti Zemanovi nepůjde. Pak vystoupil jako organizátor a konferenciér shromáždění na Staroměstském náměstí 28. října, které bylo vyloženě protizemanovské. Jeho rozsáhlé webové texty ke kandidatuře se sice táhnou jako žvýkačka, ale jejich smysl je naprosto jasný. Hlásí se k odkazu Václava Havla a Zemana sice bez přímé zmínky jménem, ale zcela průhledně stírá coby hlavu státu, která svůj úřad vykonává špatně.

Není tedy z definice kandidátem lidí, kteří dnes preferují současného prezidenta. Může je však dejme tomu přesvědčit osobním charismatem a státnickým vystupováním? Po stylu, který předvedl na Staroměstském náměstí, to vzbuzuje pochyby. zde

A jestliže bude v kampani, kterou teď musí vést neskutečných patnáct měsíců tak, aby diváci při jeho vstupech nezívali, vypadat stejně napjatě jako ve Staré čistírně odpadních vod, odkud oznámil tažení na Hrad, pozornost vůči němu zákonitě ochabne. zde

Alexandr Mitrofanov

Komentátor. Zabývá se vnitropolitickým děním a tématy spojenými s vývojem v Rusku. Získal Cenu křepelek (1994), Cenu Ferdinanda Peroutky (2000), Cenu Karla Havlíčka Borovského (2015) a Cenu Jiřího Ješe za komentář (2016). Vydal knihy Za fasádou Lidového domu (1998) a Politika pod pokličkou (2002, s Markétou Maláčovou), podílel se na sborníku Bludné cesty sociální demokracie (2005). Je aktivní jako mikrobloger @AlexandrMitrofa.

Pokud ovšem Zeman na jaře oznámí, že si vybral důchod, bude situace v pelotonu kandidátů jiná. V tu chvíli se nejspíš vynoří další uchazeči, kteří si uměli počkat.

Reklama

Výběr článků

Načítám