Hlavní obsah

KOMENTÁŘ: Ve světě Donalda Trumpa - Jiří Pehe

Novinky, Jiří Pehe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bylo opravdu ilustrativní sledovat vystoupení republikánského kandidáta na prezidenta USA Donalda Trumpa, když oznamoval, že ho coby kandidát na viceprezidenta bude doprovázet guvernér Indiany Mike Pence.

Foto: Milan Malíček, Právo

Jiří Pehe

Článek

Jeden by si mohl myslet, že vzhledem k průzkumům, které ukazovaly, že Pence zná jen zhruba třetina Američanů, Trump stráví většinu času jeho představováním. Jenže Trump má neukojitelnou potřebu mluvit sám o sobě, takže dlouhý úvod celého představení strávil tím, že mluvil o svém „historickém“ vítězství, o tom, jak „on“ nastolí v Americe „právo a pořádek“, jakož i o tom, jak na něj „crooked Hillary“ (křivácká Hillary) podle útočí ve svých reklamních spotech.

Na Pence nakonec také došlo, ale ani opticky to na jevišti nevypadalo tak, že by si Trump myslel, že má v Pencovi sobě rovného. Nadále se vše točilo především okolo něj.

Trump tak jen opět potvrdil, že patří do kategorie populistických politiků, jejichž politikou jsou oni sami. Aby ho lidé volili, slibuje vše, co chce onen segment Američanů, který je dnes vyděšen dopady globalizace, nejvíc slyšet, přičemž se pečlivě vyhýbá tomu, aby upřesnil, jak svých cílů dosáhne. Voliči mají věřit, že jich dosáhne prostě proto, že je Donald Trump. A ten přece dosáhne všeho!

Jak už si povšimli někteří američtí analytici, Hillary Clintonová naopak téměř nenabízí nějaké velké cíle či velké řeči o tom, jak Ameriku od základu změní. Nabízí mnoho dílčích cílů, jakož i řešení, jak jich dosáhnout, což ovšem může být problém. V rozjitřené době mnohým začíná imponovat Trumpova velkohubost.

Na Trumpovi je vskutku cosi fascinujícího. Působí jako postava z nějakého komiksu. Jako by si ho vymyslel zábavní průmysl, včetně jeho poněkud bizarního vzhledu. Pence působil na stejném jevišti s tímto politickým „supermanem“ docela nudně.

Jiří Pehe

Politický analytik a spisovatel. Zaměřuje se především na dění ve střední a východní Evropě.

Dva roky působil jako ředitel politického odboru Kanceláře prezidenta republiky Václava Havla.

V současnosti je ředitelem New York University v Praze a vede Pražský institut pro demokracii, ekonomii a kulturu Newyorské university (PIDEC).

Podobný problém může mít Clintonová. Je sice zkušená a velmi inteligentní, ale pokud dopustí, aby Trump udělal z volebních debat „show“, v nichž se bude vše točit jen okolo něj, může na to doplatit.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám