Hlavní obsah

Očima Saši Mitrofanova: ČSSD nabízí projímadlo Sobotkovým spojencům

Novinky, Alexandr Mitrofanov

Foto: Milan Malíček

Alexandr Mitrofanov

Článek

Moravskoslezský hejtman Miroslav Novák z ČSSD se teď soudí s Andrejem Babišem. O Novákovi prohlásil, že je stejný jako David Rath, s tím rozdílem, že Nováka neodposlouchávali, jinak by dopadl stejně. Hejtman požaduje satisfakci.

Jde o symbolické vykreslení vztahu mezi ČSSD a Babišem. Představa pavlače jako sídla firmy zvané Česko straší i řadu voličů. K myšlence „hodit to Sobotkovi“ coby šéfovi strany, která jako jediná by byla schopna tento proces zastavit, se začali pragmaticky přiklánět lidé, kteří levicovostí neoplývají ani náhodou.

Co by je mohlo vyřadit ze hry? Nejlépe kroky, které by jim ČSSD dokonale znechutily.

Mohl by například vypadnout ze skříně kostlivec ještě od Miloše Zemana a z nadějné strany by se stalo cosi na způsob žebravého mnicha. Ještě účinnější by ale byly osobní akce funkcionářů ČSSD.

Jistě by zabralo, kdyby nějaký soc. dem. hejtman oslovil lidi těmito větami: „Na jedné straně se tady potlačuje zmiňování nacistické okupace a na straně druhé jsou to převážně členové německé vlády, kteří nás zatáhli do problémů a nutí nás řešit to, co sami vytvořili. A tak se ptám, jestli jsme stále ještě svobodnou zemí.“ Líbí? Tady je to celé.

Výborně by zapůsobilo, kdyby se další hejtman za ČSSD družil se zástupci autoritářského režimu. Já vím, tohle příčetný demokratický politik nedělá. A kdyby se to přece jen zkusilo? Tak dobře, už nebudu otravovat.

Ale nedá mi to. Během brainstormingu se smějí říkat i největší blázniviny. Tak si představte, že by jiný známý soc. dem. politik prohlásil, že chce v Česku zřídit oddíl inspirovaný ruskými Nočními vlky. Byli by to vlastenci jménem Atentátníci. Co že mi to říkáte? Že to právě navrhl kandidát ČSSD na hejtmana Jaroslav Foldyna? Mám já ale houby fantazii…

To by mohl být řízený proces, napadne možná někoho. Jenže politická praxe častěji odhaluje řádění větších či menších chaotů. Podle konspirační teorie by totiž významnými aktéry byli nejen lidé ze Sobotkova okolí, kteří nebyli s to říct jasné slovo k přátelství Michala Haška s Nočními vlky. Intriky proti sobě by řídil i Bohuslav Sobotka sám ve chvílích, kdy jeho počínání po rozsudku v kauze Altner chápou potenciální stoupenci z nekmenových řad jako pohrdání soudem.

Alexandr Mitrofanov

Komentátor. Zabývá se vnitropolitickým děním a tématy spojenými s vývojem v Rusku. Získal Cenu křepelek (1994), Cenu Ferdinanda Peroutky (2000), Cenu Karla Havlíčka Borovského (2015) a Cenu Jiřího Ješe za komentář (2016). Vydal knihy Za fasádou Lidového domu (1998) a Politika pod pokličkou (2002, s Markétou Maláčovou), podílel se na sborníku Bludné cesty sociální demokracie (2005). Je aktivní jako mikrobloger @AlexandrMitrofa.

Projímadlo pro ty liberální voliče, kteří by pomohli ČSSD k většímu počtu hlasů, a tudíž k lepší pozici v boji s Babišem i Hradem, nabízejí tedy všichni sociální demokraté. Je pravda, že účinek je tu pomalejší, tu rychlejší. Výsledek ale stejný.

Reklama

Výběr článků

Načítám