Hlavní obsah

Zombie apokalypsa by vyhladila lidstvo za 100 dní. Vědci dávají tipy na přežití

Živí mrtví by mohli podle výzkumu vyhladit lidstvo za méně než šest měsíců. Studenti udělali výzkum a vyvinuli vzorec pro výpočet šíření infekce. Vědci na základě výpočtu odhadují, že po 100 dnech od vypuknutí zombie apokalypsy by přežilo pouze 100 lidí bez infikace. Ovšem ti by do šesti měsíců buď zemřeli, nebo byli infikováni.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Studenti na univerzitě v Leicesteru udělali matematický výpočet, který má předpovědět rychlost, jakou by se infekce v průběhu času šířila populací. A zároveň, jak umírají lidé, kteří jsou ve vzájemném kontaktu.

Studenti tvrdí, že data jsou zajímavá, ale ne perfektní. Nepočítají například s lidmi, kteří by zombie zabíjeli. „Díky tomu by mohli mít lidé možná větší šanci na přežití,“ dodali studenti.

Loni v říjnu se vědci zabývali tím, jak jsou obyvatelé Spojeného království připraveni na zombie apokalypsu. Více než třetina populace zná základy nebo by popadla tašku přežití, která by jim ale zřejmě stejně nepomohla. A to vzhledem k tomu, co by do ní nejspíš dali - potraviny, mobily, zdravotní potřeby.

Lidé totiž zapomněli na základní věci k přežití. Výzkumný pracovník profesor Lewis Dartnell tvrdí, že „taška přežití“ by měla obsahovat potřeby pro založení ohně, láhev s vodou, nůž, lano a jídlo.

Tipy na přežití od neurologa:
Nakažený člověk je ten, který nemá kontrolu nad svými činy.
Nebojovat. Zombie nebudou mít nervové reakce, necítily by bolest. Nejlepší je střílet.
Mlčet. Zombie by měly mít malou paměť a špatnou koncentraci. Je dobré se skrýt a upozornit na něco jiného.
Odvést pozornost. Například založit oheň a rychle utéct.
Nevysvětlovat. Zombie by měly mít dysfunkce jazyků, takže nerozumí.
Napodobit je. Zombie nebudou schopny rozeznávat tváře, identifikují se pohybem.

Dartnell doporučuje v případě apokalypsy jít do supermarketu, na pláž, nebo na golfové hřiště. Sklo nebo třeba písek jsou podle něj důležité pro návrat do normálního života. V supermarketu mohou lidé nabrat spoustu zásob, které jim pomohou přežít 55 let.

Jídlo by v případě katastrofy vzalo 61 % lidí, kdežto 53 % by volilo zdravotní potřeby, 47 % mobil. Zápalky a balíček přežití by vzalo 22 % a 10 % by vybralo láhev.

Zjištění byly prezentovány na The Big Bang UK Young Scientists & Engineers Fair k příležitosti světového dne zombie 8. října.

Jak lidé odhadují svou schopnost přežití?
nízká znalost (%)průměrná znalost (%)vysoká znalost (%)
první pomoc324028
zachování potravin394120
výroba chemických látek80155
výroba věcí ze dřeva543115
výroba/oprava kovových nástrojů68239
pěstování plodin/chov zvířat473419
výroba oblečení622711
práce se stroji68239

Kdo dokáže přežít apokalypsu a bude chtít začít znovu budovat živobytí, tak pro něj mají vědci radu. Výroba a rozvod elektřiny, mýdlo, dřevěné uhlí a sklo budou to nejdůležitější pro návrat k „běžnému” životu...

Reklama

Výběr článků

Načítám