Hlavní obsah

Žokejka si po hrůzném pádu musela odnést hlavu v rukou

Novinky, Jakub Kynčl
Bicester

Britská žokejka při jízdě na koni utrpěla velmi vážné zranění, když si doslova zlomila krk. Thea Maxfieldová po hrůzostrašném pádu skončila se zraněním, které bývá slangově označováno jako "oběšenecké křupnutí". Když začala 26letá žokejka po pádu zvedat své tělo, vyděšeně zjistila, že její hlava se odmítá hýbat tam, kam její krk.

Článek

Mladá žokejka z Bicesteru v hrabství Oxfordshire měla při nehodě obrovské štěstí, shodují se lékaři. Mohla totiž skončit do konce života na vozíku, či dokonce na místě zemřít. Vše mělo o to drsnější nádech, že strašlivou nehodu viděla naživo její matka.

Po pádu žokejky začala klisna Fiorella řádit a vážně hrozilo, že ji pošlape. Musela se tak co nejrychleji uklidit do bezpečí, a tak se snažila svou hlavu uchopit a držet ji zhruba v místě, kde by stála běžně, kdyby krk fungoval. V mysli měla jediné: "Snad si nepoškodím míchu."

"Hned jak jsem dopadla na zem, cítila jsem, že je něco špatně. Začala jsem vstávat, ale hlava tak nějak nereagovala. Nemohla jsem s ní hýbat, stejně jako s krkem. Vzala jsem ji tedy do rukou a snažila se ji držet přirozeně. Když jsem dorazila do nemocnice, řekli mi, že tento typ fraktury může člověka i zabít.

Léčba z Formule 1

Lékaři hned na začátku ženu varovali, že může skončit ochrnutá a strávit na vozíku celý zbytek života. Nakonec jí však zpevnili krk speciální ortézou, která jej udržela i s hlavou ve stejné poloze po tři měsíce, aby mohlo vše správně srůst. Přesně sedm měsíců stačilo k tomu, aby se mohla žena znovu posadit do sedla.

Zajímavé na celé léčbě je to, že Thea byla první člověk na světě, který byl se zlomeninou v krční oblasti léčen speciálním systém z Formule 1. Thea měla na hlavě a krku speciální senzory, které snímaly sebemenší napětí a jasně tak určily, kde jsou nejslabší a nejsilnější části jejího krku.Tento systém přitom většinou pomáhá určovat slabiny vozů na trati.

Informace ze senzorů byly shromážděny v počítači a lékaři tak mohli ženě přichystat speciální cviky, které zajistily, že se zotavila ve výjimečně krátké době. Shodli se však na tom, že měla neuvěřitelné štěstí, že si při pádu nepoškodila míchu.

Reklama

Výběr článků

Načítám