Hlavní obsah

Zázračné přilby zachrání v Iráku desítky lidí

Novinky, Lenka Hloušková, Sky News

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BAGDÁD

Pětadvacetiletého britského vojáka Erica Waldermana od minulého týdne při bojích o město Umm Kasr už čtyřikrát trefili do hlavy. Život mu zachránila helma vyrobená z materiálu kevlar, informuje britská televize Sky News.

Foto: Vratislav Konečný
Článek

Eric Walderman jí nyní děkuje, podobně jako tisíce jiných, za život. Speciální polymerní materiál slouží armádám na celém světě už od poloviny 70. let, kdy nahradil nepraktické kovové slitiny, používané mimo jiné právě k výrobě přileb a neprůstřelných vest.

Tisíce přeživších založili kevlaru klub

Kevlar za tu dobu zachránil podle vynálezce hmoty - společnosti DuPont - jen ve Spojených státech životy téměř tří tisíc policistů a příslušníků vězeňské služby. Ti, kteří díky revoluční ochraně hlavy a těla napadení či střelbu přežili, nyní založili speciální klub nazvaný Ti, co žijí díky kevlaru.

Od včerejšího dne k nim patří i Walderman, stal se jejím 2749. členem, tvrdí britská televize Sky News. Další budou podle ní zcela jistě v příštích dnech přibývat po desítkách. "Nemohla jsem tomu uvěřit. Je to miláček štěstěny. Nejdůležitější ale je, že stále žije," říká jeho přítelkyně Lindsey Robinsonová (25), která na něj čeká spolu se synem Dannym v Anglii. Eric odjel do Perského zálivu 15. ledna. Kdy se vrátí, a zda vůbec, nikdo neví.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám