Hlavní obsah

Z cetky z trhu se vyklubal poklad. Důchodkyně ho málem vyhodila

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Velké štěstí se usmálo na 70letou důchodkyni z anglického nemetropolitního hrabství Northumberland. Ta při vyklízení svého domu narazila na bižuterii zakoupenou před lety na bleším trhu a chtěla se jí jednou provždy zbavit. Nakonec se však šperky rozhodla nacenit a zjistila, že jeden z kousků je ve skutečnosti 34karátový diamant, píše server BBC.

Foto: Featonby's Auctioneers

Hodnota diamantu se odhaduje až na dva miliony liber.

Článek

„Ta dáma přišla s taškou šperků. Stavila se, protože šla kolem, měla pak ve městě další schůzku,” sdělil BBC dražebník Mark Lane z aukčního domu Featonby's Auctioneers ve městě North Shields.

„Nacházel se (diamant) v krabici spolu se svatebním prstenem a bižuterií nízké hodnoty. Šlo o velký kámen, větší než librová mince. Myslel jsem si, že to je kubický oxid zirkoničitý (ve šperkařství využíván jako náhrada diamantu, pozn. red.). Měl jsem ho na stole asi dva až tři dny, než jsem použil přístroj na testování diamantů,” vysvětlil Lane.

Dražebník byl zaskočen, a tak cenný kousek zaslal partnerům do Londýna, kde byl odborníky z belgických Antverp klasifikován jako 34karátový diamant.

Mohl skončit mezi odpadky

Podle Lanea si majitelka diamantu, která si přála zůstat v anonymitě, nemohla rozpomenout, kde jej pořídila. Před lety však dle svých slov ráda nakupovala všemožné cetky na bleších trzích, a tak se na ni štěstí usmálo s největší pravděpodobností před lety právě tam.

Při procházce národním parkem našla Američanka velký žlutý diamant

Koktejl

„Vůbec netušila, že má doma dlouhá léta diamant. Řekla nám, že vyklízela dům a že chtěla šperky vyhodit. Sousedka ji ale přemluvila, aby je zkusila nacenit,” svěřil se Lane.

Diamant je nyní v londýnském klenotnictví Hatton Garden, kde bude 30. listopadu vydražen. Jeho hodnota se odhaduje až na dva miliony liber (přes 60 milionů korun).

Reklama

Výběr článků

Načítám