Hlavní obsah

Výpověď spolujezdce Zacha: Po nehodě jsem si chtěl s Romanem vyměnit místo

Novinky, David Zápal
Praha

O autonehodě herce Romana Zacha, který ze soboty na neděli nedaleko obce Žďár na Rakovnicku naboural do kamiónu, promluvil jeho spolujezdec. Bývalý dopravní policista René Pospíšil tvrdí, že naměřené hodnoty alkoholu přes 2,4 promile neodpovídají tomu, co herec vypil. Policie ale přesto předpokládá, že herce brzy obviní z trestného činu.

Foto: Michaela Feuereislová, Právo

Roman Zach s dcerou Agátkou

Článek

"Byl jsem účastníkem této nehody. Byl jsem na místě, když k tomu došlo a byl jsem svědkem toho, co následovalo. Kdyby mě Roman poslechl a vyměnili jsme si po nehodě místa řidiče, dnes by nikdo nic nevěděl. Co by komu bylo do Pospíšila, který způsobil dopravní nehodu?" ptá se v glose na svém profilu na Facebooku Zachův přítel, který je bývalým policistou, jenž často nehody zpracovával.

"Šlo o normální dopravní nehodu bez zranění. Bohužel ano, pod vlivem alkoholu, jehož hladina se vůbec nepodobala ani náznakem tomu, co uvádí bulvár, a svědci, kteří nevystoupili ani z auta, dokud nepřijela policie a kteří jeli za námi v takové blízkosti, že nás málem rozšrotovali," dodal Pospíšil. Naráží na zprávu z médií, podle které právě svědci uváděli, že Zach jevil značné známky opilosti, byl zmatený a nehodu si po půlhodině ani nepamatoval.

Dvě skleničky bílého vína

Roman Zach nezvedá telefony a nereaguje na esemesky. Krátký rozhovor poskytl pouze deníku SuperSpy. " No jo no, alkohol, alkohol... Ale tam se pilo jen nějaký pivo a víno možná... No, ale já jsem mohl mít tak dvě skleničky bílého. Maximálně," uvedla bývalá hvězda seriálu Ordinace v růžové zahradě.

Policie však dosud v tisku uváděné hodnoty alkoholu Romana Zacha prakticky potvrdila. Pouze je zpřesnila.

„Řidič naboural do kamiónu. Poté ujel zhruba 300 metrů a skončil ve škarpě. Na místě mu policie naměřila 2,43 promile alkoholu v dechu, opakovanou dechovou zkouškou bylo zjištěno 1,88 promile alkoholu. Řidič nepožadoval lékařské vyšetření a odběr krve, s naměřenou hodnotou souhlasil.“ řekl Novinkám rakovnický policejní mluvčí René Černý.

Foto: Michaela Feuereislová, Právo

Roman Zach je s knírem k nepoznání

Podle něj se dosud neprokázalo, že by se snažil Zach od nehody ujet. "Podobné věci se prokazují jen velmi složitě. Dle fotodokumentace z autonehody se dá říci, že této verzi nic nenasvědčuje. Věc je však stále v šetření," upozornil. Mluvčí dále uvedl, že standardně se u nehod pod vlivem alkoholu řidiči zadrží řidičský průkaz a je mu zakázána další jízda.

S podnapilou osobou nelze provádět úkony trestního řízení, a tak musí vyšetřovatel počkat, až se Zach dostaví na předvolání k podání vysvětlení.

Obvinění bude brzy následovat

"Vzhledem k hodnotám alkoholu, s kterými řidič souhlasil, se případ řeší ve zkráceném přípravném řízení a podle současných poznatků věc pravděpodobně nebude odložena. Je zde proto předpoklad, že řidič může být následně obviněn z trestného činu ohrožení pod vlivem návykové látky. V úvahu přichází zákaz činnosti (zákaz řízení - pozn. red.), peněžitý trest nebo trest odnětí svobody na šest měsíců až tři léta," konstatoval mluvčí rakovnické policie s tím, že vzhledem k tomu, že řidič nezpůsobil zvlášť závažný následek, pravděpodobně nebude potrestán odnětím svobody. "Záleží však na vyhodnocení případu soudem," dodal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám