Hlavní obsah

Vynálezce Q známý z bondovek je ve skutečnosti žena

Londýn

Obdoba nápaditého vynálezce zlepšováků Q, známého z filmů o Jamesi Bondovi, slouží v řadách britské tajné služby MI6 i ve skutečnosti. Podle agentury AFP to prozradil šéf rozvědky Alex Young. Na rozdíl od filmů o agentovi Jejího Veličenstva ale skutečné pracovníky britské rozvědky svými technickými vynálezy zásobuje žena.

Laboratoř vynálezce Q v podání Desmonda Llewelyna v bondovce Zlaté oko Video: MGM

 
Článek

„Ve skutečnosti je Q žena a ráda vás pozná, pokud u nás budete chtít pracovat,” uvedl Young při předávání cen určených ženám za přínos v oblasti technologií. V sérii filmů o agentovi 007 hrál vynálezce Q vždy muž.

Podle Younga má skutečná MI6 k dispozici mnohem sofistikovanější technické "hračky" než ty, kterými Q vybavuje ve filmech Bonda. „Vynálezy, které používáme, neboli operativní technologie, jak jim říkáme, se vymykají fantazii špionážních románů,” uvedl Young. Technické pomůcky jsou podle něj více než kdy dříve důležitou součástí práce zpravodajců.

Young se na slavnostní ceremonii také přimlouval, aby se skoncovalo s „mýtem” Jamese Bonda, který podle něj v Británii notně komplikuje nábor nových pracovníků tajných služeb. Kvůli filmům na motiv románů Iana Fleminga mají lidé podle Younga dojem, že tajné služby přijímají do svých řad jen kultivované lidi, kteří vystudovali univerzitu v Oxfordu. „My ale chceme rekrutovat lidi ze všech prostředí a chceme mít ty nejlepší, ať už mají jakýkoli původ,” uvedl Young.

Reklama

Výběr článků

Načítám