Hlavní obsah

Vrak nacistické lodi může ukrývat klíč k záhadě zmizelé jantarové komnaty

Novinky, Tomáš Andres Skoupý

Polští potápěči oznámili, že objevili vrak parníku Karlsruhe, který byl na konci druhé světvoé války potopen sovětskými letadly. Vrak lodi by mohl pomoci rozluštit záhadu, kam se poděla legendární jantarová komnata, místnost vykládaná jantarem, kterou caru Petru Velikému daroval pruský král Fridrich I..

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Německý vrak na dně Baltu prý může skrývat Jantarovou komnatuVideo: Reuters

 
Článek

Místnost na konci druhé světové války zmizela beze stopy a její osud je stále nejasný.

Po více než dvě stě let byla jantarová komnata chloubou Kateřinského paláce v Carském Selu, letní rezidenci ruských carů nedaleko Petrohradu. V roce 1942 místnost rozebrali nacisté a odvezli ji na zámek v Königsbergu (dnešní Kaliningrad). Tam byla vystavena až do konce druhé světové války.

Potápěči ze skupiny Baltictech nyní oznámili, že našli vrak, který by mohl napovědět, kde se jantarová komnata nyní nachází, či snad její části přímo skrývat.

Parník Karlsruhe se vydal na svou poslední plavbu v roce 1945. Byl součástí operace Hannibal, největší námořní evakuace v dějinách, která měla za cíl evakuovat na 2 miliony civilistů i vojáků z Východního Pruska a Pomořanska před postupujíc Rudou armádou. Karlsruhe opustil Königsberg ve spěchu a těžce naložený s více než 1000 lidmi na palubě. Sovětská letadla ho potopila u polského pobřeží. Co vezl na palubě, se nezjistilo.

„Pátrali jsme po vraku od minulého roku, kdy jsme si uvědomili, že by to mohl být ten nejzajímavější neobjevený příběh ležící na dně Baltského moře,“ uvedl jeden z potápěčů, známý hledač vraků Tomasz Stachura ve svém prohlášení.

Náklad Karlsruhe zůstal prakticky nedotknutý

Potápěči zjistili, že většina nákladu zůstala nezničena. „Je to prakticky netknuté. Našli jsme vojenská vozidla, porcelán a řadu beden, jejichž obsah je stále neznámý,“ uvedl Stachura.

Foto: Profimedia.cz

Replika jantarové komnaty v Kateřinském paláci

Objev vraku lodi s neznámým obsahem, který jako jeden z posledních opouštěl Königsberg, dává potápěčům naději, že třeba právě v něm by se mohla ukrývat jantarová komnata nebo alespoň její části.

„Všechny tyhle okolnosti podněcují lidskou představivost,“ uvedl další z potápěčů Tomasz Zwara. „Tenhle nález by mohl být důležitý pro celý příběh (jantarové komnaty - pozn. red.),“ dodal.

Zda se konečně dočkáme rozluštění desítky let staré záhady, ukáže až čas a další průzkumy vraku. Osud jantarové komnaty zůstává dál nejasný, i když pochopitelně existuje celá řada více či méně seriózních teorií, kde by se mohla nacházet.

Zbyla jen kopie a pár předmětů

Podobné naděje mnozí vkládali už do vraku lodi Wilhelm Gustloff, která se rovněž zúčastnila operace Hannibal a která byla potopena ruskou ponorkou S-13. Smrt ve vodách tehdy našlo na 9000 cestujících a členů posádky. Ovšem po jantarové komnatě nebylo ve vraku ani stopy.

Ukrývá legendární Jantarovou komnatu bunkr v Polsku?

Evropa

Jiné teorie hovoří o tom, že jantarová komnata byla spolu se zámkem zničena, když město ovládli sovětští vojáci. Některé teorie hovoří o tom, že se jantarová komnata nachází stále v Kalinigradu, protože zámek měl mnoho podzemních prostor a řada z nich dosud nebyla zpřístupněna.

Zatím tak můžeme obdivovat pouze věrnou repliku komnaty, na které se pracovalo od roku 1976 a která byla slavnostně představena v roce 2003. A také několik málo částí komnaty, které byly nalezeny v roce 1997 v Německu. Patrně byly ukradeny z Königsboergu předtím, než komnata zmizela.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám