Hlavní obsah

Vpád nedotknutelných tuleňů rozhodil kanadské městečko

Právo, Novinky, doh, mšv

Nezvyklé invazi desítek tuleňů čelí kanadské městečko Roddickton v provincii Newfoundland a Labrador. Pohybují se na silnicích, před domy a nevypadá to, že by v dohledné době zmizeli. Jakýkoliv zásah paradoxně komplikují i kanadské zákony na ochranu přírody, podle nichž je nezákonné se mořských savců jakkoliv dotýkat.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Kanadské městečko okupují tuleniVideo: Reuters

 
Článek

„Máme pocit, jako bychom byli tuleni zaplaveni. Jsou na silnicích, ulicích, zahradách, parkovištích, přede dveřmi i v obchodech,“ řekla stanici CBC starostka Sheila Fitzgeraldová. Už dvě z těchto zvířat přitom zahynula poté, co do nich narazil automobil. Starostka má obavy, protože i ostatní tuleni jsou vyhladovělí a unavení.

Kromě toho, že zatím neexistuje žádný plán, jak tuleně z města dostat zpět na moře, neví se ani přesně, kolik zvířat se v Roddicktonu pohybuje. Číslo může být podle Lloyda Slaneyho, šéfa svazu ochranářů provincie Newfoundland a Labrador, nižší, než se původně předpokládalo, zhruba kolem dvaceti.

Do města tuleně nejspíš přilákal silný led, který pokrývá velkou část pobřeží a znesnadňuje hledání potravy. „Letos je na severovýchodním pobřeží hodně ledu, takže se pravděpodobně přesunuli více do vnitrozemí, aby se podívali po něčem k jídlu,“ dodal Slaney. Lidé by se nicméně neměli k tuleňům přibližovat, jakkoli může být lákavé se jim pokoušet pomoci. „Jsou to divoká zvířata,“ uzavřel.

Reklama

Výběr článků

Načítám