Hlavní obsah

Vítejte na nejpomalejších závodech na světě. V Anglii závodili šneci

Novinky, tcs

Už více než čtyřicet let se na kriketovém hřišti v anglické vesnici Congham scházejí fanoušci nejpomalejších dostihů této planety. Minulou sobotu se tu sešli zas, vyzbrojeni dobrou náladou a svatou trpělivostí. Konalo se tu totiž mistrovství světa v hlemýždích závodech.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Šnečí závody připomínaly záběry ze zpomaleného filmuVideo: Reuters

 
Článek

Letošním vítězem soutěže, ve které se představilo téměř dvě stě šneků, se stal hlemýžď Larry. Trať o délce 33 centimetrů zdolal za dvě minuty a čtyřicet sedm vteřin. Obhájce loňského titulu, Herbie 2, se letos neprobojoval ani do finále.

Šnečí závody se konají po celém světě, ale ty v Conghamu jsou asi nejznámější a mají nejdelší tradici. V šedesátých letech je založil Tom Elwes a od té doby se konají každoročně. Pouze v roce 2007 byly odloženy kvůli výjimečně nepříznivému počasí. Shodou okolností to bylo krátce poté, co Elwes zemřel.

Závody probíhají na látce, na které je vyznačeno několik kruhů. Šneci se rozestaví po obvodu toho nejmenšího a jejich cílem je dorazit k obvodu kruhu největšího. Urazit tak musí vzdálenost 33 centimetrů. Světový rekord drží šnek Archie, který závod v Conghamu vyhrál v roce 1995 za rovné dvě minuty.

Majitelka letošního vítěze, jednačtyřicetiletá Tara Beasleyová neskrývala své nadšení. „Budu ho teď pořádně rozmazlovat,“ smála se, když pózovala se zelným salátem, který je tradiční odměnou pro nejrychlejšího hlemýždě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám