Hlavní obsah

Vendula Svobodová: Měli jsme strašné štěstí

Právo, Věra Míšková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

"Konečně zapnuli elektřinu, už svítí světlo a můžu telefonovat," ozval se ve středu dopoledne v mobilu známý, typicky zastřený hlas manželky hudebního skladatele Karla Svobody Venduly. Hlas, který v tu chvíli ještě přicházel z pekla jihovýchodní Asie.

Foto: Jitka Zvolská

pozvání na dětské tvořivé odpoledne

Článek

 "Ne, my se ještě nevracíme, Karel Gott a někteří další už jsou na cestě, ale my pořád čekáme na spojení. Doufám, že se nám podaří odjet dnes, zítra, nejpozději do konce roku. Nemůžu si pomoci, chci domů, mám strach a miminu to také dobře nedělá. I nebe se nad tou hrůzou otevřelo - od toho dne tady prší," řekla Právu těhotná Vendula Svobodová.

S manželem a přáteli trávila na jednom z ostrůvků Malediv dovolenou, jež se změnila v děs. "Pořád si ale uvědomuji, jak strašné jsme měli štěstí uprostřed té hrůzy, která je všude kolem, že nám osobně se nic než ten strach nestalo. Nikdo z nás v tu chvíli nebyl u vody, takže jsme nejdřív vlastně ani nechápali, co se děje. Teprve pak jsme to viděli a první zprávy o rozsahu celé katastrofy jsme paradoxně dostávali z Čech. Teď už jsem ale mluvila i s člověkem, kterému zahynul na ostrově Phuket někdo blízký, to je hrůza," zachvěl se a na chviličku odmlčel hlas v telefonu.

Svobodovi měli původně zůstat na Maledivech až do poloviny ledna. "Největší problém teď je dostat se z našeho ostrůvku na letiště v Male. Letadel je málo, protože se jich spousta rozbila, problémy jsou i s pohonnými hmotami. Ale fakt chci znovu zdůraznit, že nám se opravdu nikomu vůbec nic nestalo a ve srovnání desítkami tisíc lidí ani teď nic neděje," popisovala Svobodová.

"Teče voda, máme kde být, ale spát nemůžeme, ten strach je tu pořád a taky touha pomoci těm, kdo na katastrofu doplatili a ještě doplatí nejvíc. Už tady jsme mezi sebou vybrali nějaké peníze, necháme tu i věci, ale hlavně až přijedu, chci se hned pustit přes Kapku naděje do shánění peněz a pomoci pro zdejší děti. Už aby to bylo, až budu doma, zavolám," uzavřela Vendula Svobodová.

Reklama

Související témata:

Související články

Gott radil na Maledivách paní, kam na žraloky

Řádění smrtících živlů v oblasti jihovýchodní Asie přežila se štěstím také skupina českých hvězd kolem zlatého slavíka Karla Gotta. Jak zjistila v pondělí...

Výběr článků

Načítám