Hlavní obsah

Velký bílý žralok vykrvácel v potápěčské kleci

Novinky, tcs

Rozruch vyvolalo video zveřejněné tento týden mexickým aktivistou Arturem Islas Allendem. Záznam zachycuje rozzuřeného žraloka, který se hlavou zachytil v potápěčské kleci. Při snaze se vyprostit bohužel toto chráněné zvíře vykrvácelo. Allende obviňuje turistickou společnost z nešetrného chování ve žraločím útočišti, společnost se nařčením brání.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Nešťastná náhoda, nebo nešetrný zásah do životního prostředí ohroženého velkého bílého žraloka? Tuto debatu vyvolalo video zveřejněné v pondělí mexickým aktivistou. Pochází z vod u ostrova Guadalupe ležícího zhruba 240 kilometrů západně od Kalifornského poloostrova. Pořízeno bylo 9. října, kdo je však jeho autorem, není známo.

Na záběrech je vidět žralok, který narazil do klece spuštěné z lodě Nautilus, kterou provozuje stejnojmenná společnost. Ta nabízí turistům potápění se žraloky. Zvíře narazilo do klece, ve které v té chvíli byli čtyři potápěči, a zaseklo se v ní hlavou. Během snahy se vyprostit se žralok poranil a během 25 minut vykrvácel.

Na dalších záběrech je vidět jeho bezvládné tělo, jak klesá do hlubin. Ze smrti zvířete chráněného mezinárodními úmluvami viní Allende právě společnost provozující komerční potápění za žraloky. „Sdílím toto video z respektu k tomu zvířeti. Myslím, že je důležité vidět takto zvířata umírat,“ sdělil Allende důvody, proč záběry uveřejnil.

Požaduje, aby byl provoz lodi Nautilus pozastaven, dokud se celý případ řádně neprošetří a provozovatel lodi nezaplatí všechny pokuty, které z vyšetřování vyplynou. Navrhuje rovněž úpravu klecí tak, aby mezery mezi mřížemi byly užší a zvíře se tak mezi ně nemohlo dostat.

Nautilus chybu odmítá

Jedním dechem Allende obviňuje i úřad CONANP (Comisión Nacional de Áreas Naturales Protegidas – mexická Národní komise pro ochranu přírodního dědictví), že o celém incidentu věděla, přislíbila učinit kroky pro zjednání nápravy, ovšem do počátku prosince tak neučinila.

Mrtvola velryby přilákala obří samice žraloka bílého. Mezi nimi i Deep Blue

Koktejl

Společnost Nautilus veškerá pochybení odmítla. Ve svém prohlášení uvedla, že se jednalo o „naprosto výjimečný incident“ a že zvíře bylo během útoku „podivně agresivní“. V prohlášení dále stojí, že bílí žraloci se většinou takto agresivně nechovají a kolem klecí proplouvají mírumilovně. Jednalo se prý o první takový případ za 16 let existence společnosti.

Během výletu prý byla přítomna Beatriz Guadalupe Torres Gonzálezová, pozorovatelka úřadu CONANP, která na počínání společnosti neshledala nic závadného. Zvíře prý bylo vyproštěno nejrychleji, jak jen to bylo možné.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám