Hlavní obsah

Vědec sdílel místo fotky hvězdy kolečko klobásy, nachytal tisíce lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Francouzský vědec Étienne Klein se musel omluvit za falešnou fotografii hvězdy Proxima Centauri. Na Twitter totiž na konci července umístil místo snímku nejbližší hvězdy od Slunce obrázek plátku španělské klobásy chorizo, čímž chtěl upozornit na bezhlavé sdílení neověřených informací na sociálních sítích. Fotku ale sdílely tisíce lidí, uvedla agentura AFP.

Foto: Profimedia.cz

Fracouzský vědec Étienne Klein

Článek

„Chci se omluvit těm, které můj hoax, jenž nebyl ničím originální, mohl šokovat. Jednoduše jsem chtěl vyzvat k opatrnosti ohledně obrázků, které, zdá se, hovoří samy za sebe,“ napsal ve středu na Twitteru fyzik a filozof vědy.

V závěru minulého týdne Klein na stejnou sociální síť umístil zblízka pořízený snímek plátku choriza na černém pozadí. „Fotka Proxima Centauri, hvězdy nejbližší Slunci,“ napsal v příspěvku a uvedl, že fotografii pořídil vesmírný teleskop Jamese Webba.

Ten do vesmíru vyslala americká vesmírná agentura NASA společně s partnery z Evropy a Kanady a v červenci zveřejnila první snímky ze zařízení včetně úchvatné mlhoviny Carina nebo pohledu na kupu galaxií.

„Takové detaily ... Každý den odhalujeme nový svět,“ napsal fyzik ke snímku uzeniny.

Rudá barva paprikového choriza a bílé až tmavě červené kousky masa a tuku zmátly řadu lidí, kteří v nich viděli rozžhavenou hvězdu. Příspěvek okomentovaly stovky lidí a tisíce ho sdílely – což je mnohem víc než Kleinem sdílené opravdové snímky z vesmírného teleskopu.

„Překvapilo mě, jaký to nabralo spád. Myslel jsem si, že si lidé okamžitě všimnou, že jde o falešný obrázek,“ řekl AFP Klein, podle kterého fotografii neironicky sdíleli i novináři velkých francouzských stanic.

Fyzik trvá na tom, že nechtěl nikoho zesměšnit; jenom rozšířit povědomí, jak snadné je naletět nepravdivým informacím.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám