Hlavní obsah

Vědci v Indii objevili záhadné obří kamenné nádoby

Vědci v Indii objevili záhadné obří nádoby, které mohly sloužit při dávných pohřebních rituálech. Celkem 65 nádob z pískovce vědci našli na čtyřech místech ve státě Ásám na severovýchodě Indie. Nádoby mají různý tvar a velikost; některé jsou vysoké a válcovité, zatímco jiné jsou částečně nebo zcela pohřbené v zemi, napsal zpravodajský server BBC News.

Foto: Profimedia.cz

Nádoby byly objeveny v zalesněných oblastech na severovýchodě Indie. Ilustrační foto

Článek

Podobné kamenné nádoby byly již dříve nalezeny v Laosu a Indonésii. Na objevu se podíleli vědci ze dvou indických a jedné australské univerzity. "Stále nevíme, kdo tyto obří nádoby vyrobil ani kde ti lidé žili. Všechno je to tak trochu záhada," řekl Nicholas Skopal z Australské národní univerzity, který byl členem výzkumného týmu.

Přestože stále není jasné, k čemu obří nádoby sloužily, vědci se domnívají, že „pravděpodobně souvisely s pohřebními praktikami“, uvedl Skopal. Podle něj existují vyprávění etnické skupiny Nágů žijící v severovýchodní Indii, podle nichž se našly podobné nádoby naplněné zpopelněnými ostatky, korálky a dalšími artefakty.

Doktor Tilok Thakuria z indické univerzity NEHU ve městě Šillong BBC řekl, že "v současné době jsou nádoby prázdné". Kdysi byly pravděpodobně zakryty víčky. "Dalším krokem tohoto projektu je vykopání a rozsáhlá dokumentace jednotlivých prvků těchto nádob," dodal doktor Thakuria.

Podobné nálezy v Laosu

Vědci se domnívají, že tyto nádoby pocházejí z doby více než 400 let před naším letopočtem. Vědci ale zatím v Ásámu prohledali jen velmi omezenou oblast a je pravděpodobné, že podobných nalezišť se tam ukrývá zřejmě mnohem více.

V Laosu leží tisíce kamenných džbánů. Jsou stejně tajemné jako Stonehenge

Cestování

Podobné kamenné nádoby objevili vědci v roce 2016 v Laosu a odhadují, že byly uloženy před nejméně 2000 lety. Archeologové tehdy objevili tři různé typy pohřbů: kosti uložené v jámách s velkým vápencovým blokem navrchu, kosti pohřbené v keramických nádobách a jedno tělo v hrobě.

„Velikost a struktura nádob nalezených v Ásámu a Laosu jsou si velmi podobné. Existují však určité rozdíly ve tvaru a velikosti. Nádoby v Ásámu jsou baňatější, zatímco ty v Laosu jsou spíše válcovité,“ dodal Nicholas Skopal.

Reklama

Výběr článků

Načítám