Hlavní obsah

Vědci přistihli prvního šimpanze, který používá lidmi vyrobený předmět jako sexuální hračku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lidský svět a svět divoké přírody se stále více prolínají. Tlupa šimpanzů žijící v ugandském Bulindi je toho důkazem. Jeden z nich, samec jménem Aarali, nyní zaujal vědce svým chováním. Díky jeho zvědavosti a vynalézavosti mohli experti pozorovat prvního v přírodě žijícího šimpanze, který jako erotickou hračku použil lidmi vyrobený předmět – plastovou lahev.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

K pozorování tohoto neobvyklého jevu došlo již v srpnu 2018, vědci letos o pozorování vydali vědecký článek, o kterém v úterý informoval server IFLScience.

Skupina vědců pozorovala mladého šimpanze, který se zaujetím studoval prázdnou lahev od herbicidu, aby ji vzápětí použil k vlastnímu uspokojování. Během své interakce s lahví měl Aarali „uvolněný a hravý výraz“.

Chování trvalo několik desítek vteřin, následně mladý samec prozkoumával svůj penis i hrdlo lahve. Pak ho zájem o plastový předmět přešel, láhev však zevrubně začal zkoumat ještě mladší samec, načež celá tlupa odešla.

I když jde o anekdotický případ, pro vědce Aaraliho chování může dát odpovědět na některé otázky ohledně role masturbace v chování a životě šimpanzů. Autoři článku se nedomnívají, že by Aarali svým chováním chtěl vylepšit kvalitu svého sperma či snad ventilovat svou sexuální frustraci z toho, že není dominantním samcem.

Další krok k pochopení chování našich příbuzných

„Aaraliho chování je nejspíše výsledkem jeho motivace zkoumat nový předmět a hrát si s ním. Šimpanzí samci často vykazují erekci v různém kontextu,“ uvedli autoři odborného článku. Nemusí jít jen o sexuální vzrušení, ale vzrušení z jídla či v rámci jiných sociálních interakcí včetně hry.

„Fyzický tvar otevřené plastové lahve pravděpodobně v Aaralim vybudil autoerotickou reakci, což naznačuje, že si uvědomoval její vhodnost pro daný účel. To, že při kopulaci s lahví projevoval ‚hravý‘ výraz, naznačuje, že jeho chování pro něj bylo ‚příjemné‘ a ‚zábavné,“ uzavřeli autoři.

Vědci zaznamenali první smrtelné útoky šimpanzů na gorily

Koktejl

Takovéto chování šimpanzů v přírodě je jedinečné, tato zvířata mají obvykle tendenci se lidských předmětů spíše bát. Aaraliho tlupa však žije v těsném sousedství s lidmi a často nacházejí pozůstatky lidské činnosti.

A zatímco u šimpanzů v zajetí byla masturbace často pozorována – šimpanzi k ní využívají i jiné předměty, včetně zdokumentovaného případu jedné velmi nešťastné žáby – u volně žijících šimpanzů jde o případ, který nám může pomoci lépe pochopit chování a interakce našich nejbližších žijících příbuzných.

Reklama

Výběr článků

Načítám