Hlavní obsah

Ve Vietnamu byla objevena největší jeskyně na světě

Novinky, Jakub Kynčl
Hanoi

Odlehlá džungle ve Vietnamu se stala místem významného nálezu. Obrovská jeskyně, která byla nedávno objevena, totiž svou velikostí poráží všechny ostatní známé jeskyně na světě, včetně té doposud největší - Deer Cave na malajském ostrově Borneo. Šířka a výška jeskyně se v jednotlivých částech značně liší, ale extrémní délkou nejméně 4,5 kilometru je jeskyně Son Doong rekordmankou.

Článek

Pokud jste se donedávna zeptali znalých speleologů, která jeskyně je největší na světě, svorně odpovídali, že tzv. Deer Cave na ostrově Borneo v Malajsii. Tato jeskyně má 91 metrů na šířku a výšku a na délku měří zhruba 1600 metrů. Podle nejnovější studie však není už největší na světě. Vietnamská jeskyně Son Doong ji totiž značně poráží svou extrémní délkou.

Expedice, která vietnamskou jeskyni nacházející se v národním parku Phong Nka-Ke Bang zkoumá, nyní uvedla, že měří na délku minimálně 4,5 kilometru. Její členové informovali, že je jeskyně dost možná ještě delší, avšak sezónní povodně zabránily speleologům v dalším zkoumání.

Šířka a výška jeskyně se v jednotlivých částech liší, avšak po většině délky splňuje aspoň rozměry 80 krát 80 metrů. Jsou prý ale i místa, a to i několikakilometrová, kde se výška se šířkou vyšplhají až na 140 metrů. Tvrdí to aspoň člen Britské asociace pro výzkum jeskyní Adam Spillane, která výzkum na místě provádí.

Za rok se vrátí

Spillane byl členem první ze dvou skupin, která vstoupila do jeskyně. Jeho tým se dostal do místa, kde mu v cestě stála 14 metrů vysoká stěna. Druhý tým pak z jeskyně vyhnala sezónní povodeň. Spillane má však jasno: "Příští rok se vrátíme, přelezeme tu stěnu a podíváme se, jak jeskyně pokračuje dál."

Do jeskyně přivedl expedici místní farmář, který našel vstup před několika lety. Vietnamsko-britskou skupinu speleologů přivedl do jeskyně poprvé v dubnu. Expedice doposud v jeskyni objevila i podzemní řeku proudící přes 2,5 kilometru dlouhou první pasáž jeskyně či stalagmity dlouhé více než 70 metrů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám